Необичайното топлото време по българското Черноморие превърна прясната риба в

...
Необичайното топлото време по българското Черноморие превърна прясната риба в
Коментари Харесай

Липса на чернокоп и паламуд по морето заради топлото време

Необичайното топлото време по българското Черноморие трансформира прясната риба в деликатес. Според риболовците няма улов на чернокоп и паламуд. За да компенсират неналичието й, търговците внасят риба от прилежащи страни, а крайната цена за клиентите се покачва.

Традиционно по това време на годината е сезонът на едрия чернокоп и паламуда, само че в този момент липсват по българското Черноморие. Причината е нарасналата температура на морската вода.

" Студените води групират пасажите, стават по-плътни и се забавя изтеглянето на риба, която може да пристигна в нашите крайбрежия доста по-късно. Не се знае дали въобще ще има улов, не мога да кажа такова нещо или да го предвидя ", съобщи един от риболовците пред БНТ. 

" Сафрид, зарган - това е, което има сега. Необичайно топла е водата 18 градуса беше през вчерашния ден, което за средата на ноември е доста ", посочи различен риболовец.

Пресен чернокоп на рибните пазари в Бургас липсва. Продава се само паламуд, който е импорт от Гърция или Турция, а цената му стартира от 12 лв. за кг.

Ограниченият улов води и до по-високи цени. Сафридът се продава по 10 лв. за кг, зарганът по 16, а леферът по към 25 лв..

" Питат единствено за чернокоп. Естествено всеки търси това, което няма ", сподели търговецът Светлана Симеонова.

" Има единствено лефер и леферът гони всичко и може би по тази причина няма ", изясни различен търговец.

Оказва се, че поради климатичните промени рибата мигрира през Източната част на Черно море и това в допълнение затруднява опциите за лов на риба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР