Необичайно топлата зима в Русия е довела до намаляване на

...
Необичайно топлата зима в Русия е довела до намаляване на
Коментари Харесай

Ще спрат ли руснаците да пият водка?

Необичайно топлата зима в Русия е довела до понижаване на смъртността от отравяне с алкохол, защото руснаците са минали от консумация на водка към такава на вино, написа английският народен всекидневник The Times, базирайки се на специалисти.
Така съгласно формалната статистика през януари малко повече от 600 души са умряли от отравяне с алкохол в страната, т.е. с 37% по-малко в съпоставяне със същия месец на миналата година.
Председателят на Националния съюз за отбрана на потребителите Павел Шапкин съобщи, че има директна взаимозависимост сред повишаващите се температури и по-ниската консумация на мощни алкохолни питиета в страната.
„ В резултат на това негативните резултати от потреблението на алкохол доста понижиха “, цитира изданието думите му.
Според метеоролози миналата зима е най-топлата в Русия в цялата история на наблюденията, т.е. от 1891г. насам. В Москва междинната температура на въздуха за целия зимен интервал за първи път бе над нулата. В публикацията се отбелязва, че локалните управляващи даже е трябвало да внасят сняг в новогодишната нощ, защото температурата е била +6°C – с 12°C над нормата.
По-топлите зими обаче не са единственият фактор за последователното отричане на руснаците от водката. Въпреки че алкохолизмът към момента е голям проблем за Русия, предходната година Световната здравна организация (СЗО) заяви, че от 2003 година потреблението на алкохол в страната е намаляла с 43%.
Според СЗО, това е било улеснено от рестриктивните мерки върху продажбата на алкохол, възбраната за рекламата му, увеличението на акцизите и насърчаването на здравословен метод на живот от президента Владимир Путин, който, апропо, не близва чашата, означават от редакцията, написа организация Фокус.
Консумацията на алкохол в страната пада през 80-те години на предишния век след възбрана, наложена от последния руски водач Михаил Горбачов, само че внезапно се увеличи след краха на комунистическия режим, когато руснаците се бореха да се приспособяват към новите действителности. Според СЗО през 90-те и 2000-те алкохолът е повода за всяка втора гибел измежду мъжете в страната в трудоспособна възраст.
Изследване на СЗО откри също, че съществува ясна връзка сред намаляването на потреблението на алкохол и увеличението на междинната дълготрайност на живота на мъжете, която е повишена от 57 години през 1994 година до 68 години, написа още The Times.
Психолог: Ние сме в непозната обстановка и би трябвало да я приемем
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР