Необходимостта от увеличение на минималната заплата на 18 000 денара

...
Необходимостта от увеличение на минималната заплата на 18 000 денара
Коментари Харесай

Искат по-големи заплати в РС Македония. На двама работещи не достигат 4640 денара, за да покрият минималните си нужди

Необходимостта от нарастване на минималната заплата на 18 000 денара /570 лева/ е действителна и витално нужна за служащите. Аргументите са на наша страна и не виждам причина настояването ни да не бъде признато, споделя в изявление за МИА ръководителят на Съюза на синдикатите на Македония /ССМ/ Дарко Димовски, заяви особено за Българска телеграфна агенция организация МИА.

Това е новината на деня в Република Северна Македония, определена от Медийната осведомителна организация /МИА/ за издание от Българска телеграфна агенция според съглашението за продан на информация и професионално съдействие, което планува всеки ден националните осведомителни организации на България и Република Северна Македония да си разменят непосредствено определена от другата организация вест на деня от съответната страна, а другата организация да я разгласява на своя интернет уебсайт без смяна с категорично изтъкване и цитиране на колегата й като източник.

Димовски показва, че това искане е неизбежно, имайки поради, че потребителската кошница е 35 640 денара /1130 лева/ и че на двама служащи, които получават минимална заплата, не им доближават 4640 денара /147 лева/, с цел да покрият минималните месечни потребности на фамилията.

"Работникът чака това според ценовите шокове, енергийната рецесия. Нямаме друга вяра с изключение на заплатите ни да се усилят и да преживеем настоящия месец ", акцентира Димовски.

Изявлението на министъра на стопанската система Крешник Бектеши, че минималната заплата ще се усили минимум на 18 000 денара, само че във втората четвърт на годината, е недопустимо за ССМ и няма смисъл, защото по закон съгласуването на минималната заплата се прави през март всяка година.

"Законът е явен. Всеки март минималната заплата се съгласува по три критерия - растеж на междинната заплата, растеж на разноските и растеж на Брутният вътрешен продукт. Това, което споделя министърът на стопанската система, е недопустимо за нас и няма никакъв смисъл, защото през март, даже да не желаеме, минималната заплата би трябвало да се съгласува, а заради пандемията от коронавирус и енергийната рецесия считаме, че 18 000 денара е задоволително решение за служащите, които получават минимална заплата, а те са над 110 000 ", акцентира Димовски в изявлението.

Паралелно с увеличението на минималната заплата се желае и нарастване по скалата на всички останали заплати. Това, споделя Димовски, е планувано и в член 8 на закона за минималната заплата, където се показва, че според растежа на минималната заплата се съгласуват и останалите заплати. Допълнително в поддръжка на това искане са и груповите контракти, в които са включени коефициентите за комплицирана работа и степен на обучение.

"Не се съблюдават законите и груповите контракти, а за какво това е по този начин, ще питате работодателите и държавното управление. В член 8 от закона за минималната заплата се споделя, че според растежа на минималната заплата се съгласуват и останалите заплати, а плюс това имаме и групови контракти по браншове и браншове, в които са включени коефициентите за комплицирана работа и степен на обучение на служащия. Работодателите би трябвало да кажат за какво не изплащат тази част, като според груповите контракти са задължени да го вършат, а и за какво държавното управление не им наложи това посредством инспекциите, защото по този начин се губи огромна част от налозите, които може да се заплащат въз основа на заплатите. Така губят всички - и служащите, и страната ", акцентира Димовски.

Ако минималната заплата не бъде увеличена, синдиктът готви митинги, които ще продължат до осъществяване на това тяхно искане.

В понеделник е планувана среща на представители на ССМ и държавното управление по въпроси за нарастването на минималната заплата, неспазването на почивния ден в неделя и за добавките за годишен отпуск за публичния бранш. /РА/
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР