Необходимо е още сега провеждането на комуникационна кампания, която да

...
Необходимо е още сега провеждането на комуникационна кампания, която да
Коментари Харесай

Нови изисквания при двойното обозначаване на цените - и в левове, и в евро

Необходимо е още в този момент провеждането на информационна акция, която да е ориентирана към всички заинтригувани страни и най-много към икономическите оператори, с цел да може да бъдат предпазени ползите на потребителите в предходния интервал към въвеждането на еврото. Превенцията е също толкоз значима, колкото и ефикасният надзор. Това разяснява в ефира на " Радио София " създателят на онлайн платформата " Ние, потребителите “ Габриела Руменова. 

" Търговците би трябвало да бъдат събрани и да им бъдат припомнени главните условия в Закона за отбрана на потребителите по повод оповестяването на цените, както и да бъдат осведомени с новите условия при двойното обозначаване на цените и вярното превалутиране, които произтичат от Плана за въвеждането на еврото. “, сподели Руменова. " Ако търговците не познават разпоредбите, в случай че те не подхождат доброжелателно към своите клиенти и също по този начин в случай че не знаят, че при нарушаване ще бъдат глобени от контролния орган, то тогава няма по какъв начин да се откри един обективен и предпазен за потребителите пазар “, добави специалистът. 

Според нея има добър проект, с съответни цели във връзка с потребителската отбрана. " Въпросът е по какъв начин на процедура ще се осъществя, тъй като той би трябвало да бъде детайлизиран – да бъдат изведени съответни целеви публики, съответни послания към тях и цели, които да бъдат реализирани, като се включат подобаващите информационни канали. Само по подобен метод търговците ще схванат какво се чака от тях, с цел да бъдат изрядни, за какво би трябвало да са такива и какво следва, в случай че не са. А потребителите – от какво и по какъв начин да се пазят, както и по какъв начин да упражняват своя цивилен надзор с реакция и сигнали при нарушавания. “, изясни Габриела Руменова. 

" В момента Комисията за отбрана на потребителите не се възприема като орган, който може да бъде почитан и да всява почит, защото тя епизодично се насочва към браншове, които не са предпочитани за обществото, а е значимо да се концентрира точно върху касаещите елементарния консуматор проблеми, не върху чрезвичайни покупки, които прави доста дребен % от обществото. Както споделиха министърът на стопанската система и даже министър председателят, КЗП се нуждае от реформира, защото сега не работи по този начин, че да пази ползите на потребителите. Надяваме се, че това следва. “, приключи тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР