Необходимо е да проверим готовността на нашите войски за участие

...
Необходимо е да проверим готовността на нашите войски за участие
Коментари Харесай

Русия показа как ще защитава Курилите

„ Необходимо е да проверим готовността на нашите войски за присъединяване в евентуален спор за Курилските острови. С тези думи военни специалисти разказват една от главните задания, предоставени на Тихоокеанския флот на Русия. Корабите на Тихоокеанския флот бяха ненадейно изведени в намерено море в петък, а флотът беше наведен в най-висока степен на бойна подготвеност.

В петък целият Тихоокеански флот (ТОФ) на Русия беше вдигнат по паника и наведен в най-висока степен на бойна подготвеност. Бойни кораби, подводници, спомагателни кораби и лодки напуснаха точките на непрекъсната дислокация, започвайки прехода и оперативното разполагане в избраните региони на Охотско море, Японско море и Берингово море. Според Министерството на защитата по маршрута бойните екипи организират учения на корабите, екипажите отработват разнообразни логаритми на дейности и задания на море.

Както изясни началникът на ведомството Сергей Шойгу на среща с управлението на Министерството на защитата, неочакваната инспекция е стартирана за оценка на положението и повишение на готовността на органите за военно командване, войски и сили за решение на дилемите на отбиване на експанзията на евентуален зложелател от океански и морски посоки.

Проверката се управлява от главнокомандващия ВМФ на Русия адмирал Николай Евменов. Според Шойгу вземат участие и част от Върховен касационен съд, военни и спомагателни елементи. Според заповедите на Генералния щаб ТОФ би трябвало в къси периоди да приготви сили за бойни дейности, да извърши оперативно развръщане и да отработи комплекс от учебно-бойни задания както в близката, по този начин и в далечната морска зона.

„ По време на събитието Тихоокеанският флот ще би трябвало да отблъсне масирани ракетни и въздушни удари, да организира учения за търсене и заличаване на подводници, да извърши торпедни, артилерийски и ракетни стрелби в хода на заличаване на морски ударни групи и наземни цели на конвенционален зложелател “, посочи Шойгу.

Тихоокеанският флот ще отработи способи за деяние за попречване на разполагането на сили на съперника в южната част на Охотско море и отбиване на десанта му на Южните Курилски острови и остров Сахалин. Според Шойгу ученията на военноморските групировки би трябвало да се организират с индикация на дейностите на съперника и в затруднена конюнктура на разстройства. Като особености на ученията министърът уточни проектите за бързо откриване на подводната конюнктура на подстъпите към базите на силите на флота преди разрастване на сили в регионите на ученията.

На собствен ред началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия военачалник от армията Валерий Герасимов сподели по време на срещата, че е основана образователна среда за неочаквана инспекция на ТОФ, която е присъща за интервала на непосредствена опасност от експанзия и е в най-голямо сходство със наличието и характера на актуалната въоръжена битка. Проверката се организира на три стадия: преди всичко флотът ще извърши ограничения за привеждане в степен на цялостна бойна подготвеност, а органите на военното командване и ръководство ще вземат решения по отношение на настоящата конюнктура и ще възнамеряват на практика дейности. В същото време силите и войските ще се приготвят за контролни ученияи бойни маневри.

„ Проверката на бойната подготвеност на Тихоокеанския флот е обвързвана с настоящи събития. Тестването на силите на Тихоокеанския флот ще помогне да се разпознават тези дефекти, върху които ще би трябвало да се работи. За да не бъде сюрпризиран, е належащо освен да се ревизира бойната подготвеност на ТОФ, само че и да се свърже това с съответната стратегическа обстановка. Тези, които в този момент обмислят някакви отрицателни дейности против Русия, най-вероятно ще откажат да подхващат на практика стъпки въз основа на резултатите от инспекцията “, счита адмирал Владимир Валуев, някогашен пълководец на Балтийския флот.

Той акцентира, че обстановката е напрегната в доста райони, в това число към Курилските острови. „ Япония счита, че Курилските острови би трябвало да принадлежат на нея, макар че исторически тези острови са били съветски. След Великата отечествена война, когато беше подписано помирение, Сахалин и Курилските острови бяха изцяло отстъпени на Русия, това е записано в документите “, напомни адмиралът.

Както отбелязва капитан от 1-ви сан Василий Дандикин, във връзка със спецоперацията в Украйна такива инспекции в последно време не са осъществявани. „ Ситуацията в Тихия океан не е лесна - рецесията в Тайванския проток последователно се изостря, Япония стяга реториката си против Курилските острови, Съединени американски щати усилват военното си наличие в района. Това са извънредно рискови провокации, които съставляват опасност за сигурността на страната ни “, сподели Дендикин. Той е уверен, че учението ще покаже готовността на Русия да „ отблъсква вражеските офанзиви от Беринговия проток до Владивосток “.

„ Трябва да проработим опцията за потребление на подводници в Камчатка. Освен това е значимо да се прегледа равнището на взаимоотношение сред военноморската авиация и военновъздушните сили и да се ревизира готовността на нашите войски за присъединяване в евентуален спор към Курилските острови. Тук голяма роля ще играе защитата против десант “, акцентира събеседникът.

„ Заслужава да се означи, че през последните години Тихоокеанският флот се развива бързо. Нашите източни линии са подсилени с няколко кораба, както и с дизел-електрически подводници. Оценяването на това до каква степен дейно тези машини работят с останалите елементи също е сериозно “, прибавя Дендикин.

Експертите означават и постепенната милитаризация на Япония. Страната ще купи няколкостотин крилати ракети “Томахоук ” от Съединени американски щати, което трансформира салдото на силите към съветския Далечен изток и Курилите. Токио също възнамерява да пусне в употреба хиляди ракети с огромен обхват и да създаде хиперзвукови оръжия. Японският флот има способността да разположи 1096 управляеми ракети от разнообразни видове на надводни кораби.

В допълнение, Съединени американски щати, главният съдружник на Япония, имат техническата опция да нанесат неочакван обезоръжаващ нуклеарен удар, който съгласно някои специалисти ще унищожи множеството от нуклеарните сили на противниковата страна по-бързо, в сравнение с последната може да подреди ответен удар.

„ Внезапната инспекция на ТОФ също може да бъде реакция на обстановката към Тайван. До 2024 година е малко евентуално да се случи нещо, тъй като в Тайван са планувани избори и може да пристигна на власт по-прокитайско управление, само че би трябвало да сме готови за утежняване на обстановката в района “, сподели Владимир Гундаров, капитан 1-ви сан от запаса.

Според специалиста Тихоокеанският флот постоянно е изоставал по техническа подготвеност и съоръжение от Северния. През последните години обстановката се промени, бяха взети доста решения за възобновяване на кораби и плавателни съдове на Тихоокеанския флот с помощта на ремонтите в предприятията в Приморието и Магаданска област. „ Проверката също по този начин ще покаже какъв брой сполучлива е била работата и по какъв начин ТОФ е кадърен на бързо разрастване, поставяйки атомни подводници на бойно дежурство.Важно е да се ревизира и готовността за разпространяване при положение на нуклеарен удар по базата на Камчатка, която в Съединени американски щати назовават „ Гнездо на оси “.

Проверката би трябвало да покаже способността въз основата във Владивосток да работи в своята зона на отговорност “, добави Гундаров. Освен това тази инспекция, в допълнение към инспекцията на бойната подготвеност на Тихоокеанския флот, би трябвало да има „ по-важни аргументи “, основно заради сложната обстановка в Азиатско-Тихоокеанския район и укрепването на морския флот съставен елемент на Съединени американски щати във връзка със основаването на тристранния защитителен съюз АУКУС състоящ се от Австралия, Англия и Съединени американски щати.

„ Може да участва както курилският фактор, по този начин и всеки различен фактор, обвързван с милитаризацията на Азиатско-тихоокеанския район. Ако стартира световен спор, в него ще бъдат въвлечени Япония, която ще претендира за Курилите, Южна Корея и Китай. Но е прибързано да се приказва за това, защото обстановката с развиването на СВО и укрепването на НАТО в Балтийско море остава неразбираема “, сподели Гундаров.

Според събеседника общото въодушевление припомня за обстановката в навечерието на Първата и Втората международна война, „ когато всички мислят единствено за война, а не за мир “. „ В тази обстановка Русия би трябвало да се приготви за спорове на два фронта – в Далечния изток и на Запад “, предизвести специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР