Необходими са законодателни промени и промени в нормативните актове, за

...
Необходими са законодателни промени и промени в нормативните актове, за
Коментари Харесай

Управителят на Софийска област: Необходими са законодателни промени за решаване на проблема с язовир Бели Искър

Необходими са законодателни промени и промени в нормативните актове, с цел да се реши казуса с язовир „ Бели Искър “. Около това се сплотиха през днешния ден участниците в срещата, която регионалният шеф на Софийска област Иван Иванов инициира.

„ Не бих желал да всявам суматоха, сега няма директна заплаха за язовира, само че стената е съществено компрометирана и се нуждае от незабавен ремонт. В същото време ремонт не може да бъде осъществен, защото изясненост кой е субектът, който може и би трябвало да извърши ремонта – няма. Отговорността е размита сред няколко институции след поредност от законови и нормативни актове през годините. Яз. „ Бели Искър “ е едно от най-старите хидротехнически уреди у нас, само че ремонт там е юридически единствено един път. Осигурява към 20-25 % от питейното водоснабдяване на столицата и обитаеми места от Община Самоков.
свързани новини7270на 11.08.2020
Със Закон за изменение и допълнение на Закона за водите от 2010 година язовирът е включен в листата на комплексните и значими язовири – обществена държавна благосъстоятелност. Към този миг по силата на контракт сред Столична община и „ Софийска вода “ АД има подписан контракт за концесия.

В интервала 2005-2008г. е осъществен първия стадий на ремонта и е записано, че вложител е „ Софийска вода “.

През 2017 година правата за ръководство са предоставени на Министерство на районното развиване и благоустройството. В края на същата година, защото част от „ Бели Искър “ попада в рамките на Национален парк „ Рила “, е формиран акт за изключителна държавна благосъстоятелност, която се ръководи от Министерство на околната среда и водите “.

През ноември 2018 година правата за ръководство са предоставени на Областния шеф на Софийска област. Пак през 2018 година с решение на Министерски съвет е несъмнено Държавната консолидационна компания ЕАД да разпорежда ремонтите на язовирите.

Следва ново решение на Министерски съвет от 2020 година, с което „ Български ВиК холдинг “ е избран да разпореди правенето на механически план за рехабилитация на я. „ Бели Искър “.

„ Днешната среша беше значима и ползотворна, тъй като съумя да почисти една сериозна част от цялата тази неизясненост, с цел да не употребя думата „ безпорядък “, уточни Иван Иванов.

Той благодари на участниците в срещата – народните представители от парламентарно показаните политически сили от 26 МИР София-област, представителите на управленията на Столична община, „ Софийска вода “, ВиК холдинга, държавната консолидационна компания, Държавното дружество „ Управление и стопанисване на язовири “, на шефовете на ДАНС, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи и „ Противопожарна сигурност “.

Участниците в срещата бяха безапелационни, че кардиналното решение за този значим за региона язовир ще бъде значимо и за останалите язовири в страната.

Народните представители от София област – Юрий Козлов /Продължаваме промяната/, Иван Ченчев /БСП за България/, Васил Зашкев /ДБ/ и Петър Чобанов /ДПС/ поддържаха нуждата от законодателни проблеми.

„ От изнесеното пред Народното събрание от вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова стана ясно, че казусът с всички язовири в страната е извънредно сериозен и че в министерството интензивно работят по законодателните промени. Апелирам да ги подкрепим всички, тъй като това е извънредно значим проблем – от първостепенно значение за сигурността на хората “, съобщи Иван Ченчев.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР