Необходими са действия за модернизиране и развитие на Княжеската градина

...
Необходими са действия за модернизиране и развитие на Княжеската градина
Коментари Харесай

Вили Лилков за МОЧА: Да помогнем на Княжеската градина да се отърве от Натрапника!

Необходими са дейности за модернизиране и развиване на Княжеската градина в София, която към момента диша, тъй като е запазила следи от предишното величие и се съпротивлява на подмяната – тя би трябвало да се освободи от натрапения монумент на руската войска. Такава позиция изрази проф. Вили Лилков в профила си във Facebook.

Ето какво се споделя в обявата му, която е увещание на кмета Йорданка Фандъкова и предложение към общинските съветници в София:

През 2011г. се организираха серия от полемики за бъдещето на Княжеската градина и ПСА, проведени от БХК, сдруженията " София-Поетики " и " Трансформатори ". Участваха жители, съсловни организации, архитекти, анализатори, публицисти, НПО-та и общински съветници от СОС. Единодушно бе взето решение да се изготви задание за осъществяване на МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС за планове за доизграждане и развиване на Княжеската градина.

На 6 март 2012 година екип, управителен от основния проектант на София Петър Диков, изготви документите. По рекомендация на Столична община „ Асоциация за развиване на София “ провежда социална полемика за заданието, което получи социална поддръжка. И дотук!

Предлагам на общинските съветници заданието да се внесе за утвърждение в СОС! То не е изгубило своята новост и към момента стои самотно на страницата на „ Асоциация за развиване на София “ и да вървим към рационализация и реорганизация на Княжеската градина и връщане на европейския дух на едно от най-ценните обществени пространства в столицата!

Княжеската градина има над 130-годишна история и всяко потомство е внасяло в нея по нещо ново, скъпо, европейско по смисъл. С доста труд и фикция преди 9.09.1944 година е завършено неповторимо градско антре, което снема панорамата на Витоша при входа на София. Сривът в паметта и историята стартира със руската зенитна батарея, ситуирана в градината, откъдето с халосни залпове отбелязва успехите на алената войска. Разрушена е оградата, с цел да се появи по-късно като ограда на резиденцията в Лозенец. Разрушена е и Ботаническата градина и неповторимата Царска детска градина.

Когато е разгласен конкурс за монумент, концепцията е да се построи Арка на успеха и спечелилият план е напълно в европейски жанр и дух, само че още веднъж нещата са сменени, състезанието е анулиран, с цел да се разпореди построяването на ПСА. Подменено е и името на градината, а нейните входове и алейното разположение са напълно подчинени на паметника. С големите си плочници и размери той е смачкал всичко в близост и е завладял и ограбил градината, само че също така тежко е разделил и обществото ни, а публичните пространства по план събират и притеглят хората, а не ги разделят и подчиняват. Затова са нужни дейности за модернизиране и развиване на градината! Явно е, че пространството към момента диша, тъй като в него има растителни типове и следи от предишното величие и то продължава да се съпротивлява. Трябва да му помогнем да се отърве от Натрапника!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР