Необходими продукти за приготвянето на халвата: 150 гр. кристална захар,

...
Необходими продукти за приготвянето на халвата: 150 гр. кристална захар,
Коментари Харесай

Ето Я Вечната Класика! Най-Добрата Рецепта За Халвата На Сирни Заговезни! Не Може Без Това На Трапезата!

Необходими артикули за приготвянето на халвата: 150 гр. кристална захар, 150 гр. същински мед (не е проблем в случай че е озахарен), 1 недопечен белтък, щипка сол, 200 -250 гр. примес от орехи, бадеми и фъстъци (може и единствено с един тип ядки да се направи).

Още: вафлени кори, само че може и без тях, в случай че нямате (ползвайте хартия за печене).

Тавичката, в която приготвихме халвата е с размер 25/10 см. (може да ползвате и с размер 30/10 см.).

Приготвяне на халва за Сирни заговезни:

Първо си запечете ядките. Сложете ги в дребна тавичка и ги запечете на умерена фурна за 10-15 минути. Оставете ги да се охлаждат. В касерола или дребна тенджерка сложете нужното количество мед и захар. Сложете на котлона да се затопля сместа на ниска температура. През това време вие разбийте с миксер белтъка в чиста суха купа дружно с щипката сол (за предпочитане е купата да е железна или стъклена). Белтъкът се разрушава до меки връхчета (трябва да стане бляскав и да не пада от купата).

Когато сте подготвени с разбиването на белтъка, усилете котлона на междинна температура и бъркайте леко сместа до момента в който стартира да ври. В този миг засечете времето и бъркайте пламенно три минути. Медът и захарта се трансформират в гъст леко карамелен сироп. Тъй като дядо Пенчо не работи с термометър, а и не всеки има подобен, не съм мерила температурата на захарния сироп. Отместете касеролата встрани от котлона и изчакайте 1 минута, след което още веднъж започнете да разбивате белтъка на ниска степен като постепенно на тънка бликам наливате горещия сироп.

Разбиването продължава до момента в който белтъка усвои всичкия гъст сироп и усили размера си още два пъти. Ще получите доста гъст крем с бледен карамелов цвят. Добавете незабавно изпечените ядки и разбъркайте пламенно да се разпределят отмерено. Ако имате вафлени кори авансово изрежете две с размера на тавичката и сложете едната вътре. Излейте горещата примес върху кората и с лъжица разнесете отмерено като притискате. Сложете от горната страна втората кора и притиснете да се залепи добре. В случай, че нямате вафлени кори ползвайте хартия за печене. Сложете хартията в тавичката и я оформете по тавата. Така че краищата на хартията да покриват и стените и. Изсипвате халвата и заглаждате. Оставяте и при двата разновидността халвата да изстине изцяло и да отлежи 4-5 часа, може и повече, преди да я извадите от тавата, написа hitrinibg.com.

Ето това е рецептата за домашна халва от дядо Пенчо, която хапваме у дома още от времето когато бях дребна. Направете я безусловно и се насладете на неповторимият и усет.
Tags: ОЩЕ ТОП РЕЦЕПТИДЕЛИКАТЕСИВКУСНО
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР