Необходими продукти: 250 мл. хладка вода 1 яйце 3 супени

...
Необходими продукти: 250 мл. хладка вода 1 яйце 3 супени
Коментари Харесай

Рецепта на деня: Точена баница

Необходими артикули:
250 мл. хладка вода

1 яйце

3 супени лъжици олио

1 чаена лъжичка сол

към 350 гр. брашно + още към 100 гр. за разточването.

За плънката:

2 яйца

200 гр. сирене

100-150 мл. олио или стопено краве масло
Начин на подготвяне:
Към хладката вода добавяте олиото, солта, и яйцето. Разбивате с вилица до еднаквост. Брашното пресявате и вършиме кладенче в него. Наливате течните съставки и последователно стартирате да добавятете от брашното. Омесвате безпрепятствено, нелепнещо и еластично тесто, написа gozbite.com.

След това поръсвате доста леко дребен сектор с брашно на плота или на по-голяма дървена дъска. Тестото разделяте на 6 почти равни къса, които оформяте на хубави топчици. Поставяте топките тесто на плота или дъската и ги покривате с забрадка. Оставяте ги да почиват 30 минути.

Докато тесто си почива, вие си разтопете маслото/маста и оставете да се охлади. Мазнината би трябвало да е течна, само че не гореща. Натрошете си сиренето и в купа разбийте до еднаквост яйцата.

След като времето за разпределяне на тестото е изтекло, поръсвате с малко брашно плота и топчицата тесто. Разточвате във всички направления до момента в който кората стане допустимо най-тънка. По време на разточването добавяте по малко брашно на плота и върху кората. Поръсете с малко лой кората и разпределете отмерено малко от натрошеното сирене. Добавете и 2-3 лъжици от разрушените яйца. Навийте кората на рехаво руло, след което я завийте като охлюв.

Намазнете леко тавата, в която ще печете баницата и поставете в центъра първата свита кора. Всяка последваща топка тесто вършиме като първата и увивате към миналата. Преди да сложите вашата точена баница да се пече я поръсвате с останалата лой от горната страна.

Баницата печете на 200 градуса в авансово загрята фурна на междинна скара без вентилатор. Печете, до момента в който придобие прелестен златист тен.

След изваждането на готовата баница от фурната, леко я поръсете със студена вода и покрийте за 15 минути с чиста забрадка. Сервирайте топла с напитка по ваше предпочитание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР