Необходима е ясна нормативна рамка за превръщане на очното здраве

...
Необходима е ясна нормативна рамка за превръщане на очното здраве
Коментари Харесай

Над 32 000 са хората с макулна дегенерация у нас, необходима е скринингова програма за заболяването

Необходима е ясна нормативна рамка за преобразяване на очното здраве в приоритет, който да бъде в основата на битката с възходящата вълна от загуба на зрение, обвързвана с възрастово обусловената макулна недъгавост. Около този извод се сплотиха участниците в кръгла маса под мотото „ Вашето деяние за хората с макулна недъгавост “, проведена от съдружие „ Ретина България “.

Лекари офталмолози, пациенти, оптометристи, специалисти по оценка на здравните технологии и цивилен деятели насочиха зов към институциите да съсредоточат напъните си към три съществени целта – образуване на скрининг за ранно разкриване на макулната недъгавост, обвързвана с възрастта (МДСВ) и достъп на засегнатите до лекуване и рехабилитационни услуги, реализиране на по-добра осведоменост и преодоляване на проблемите, свързани с тревогата и депресията при хората с това заболяване.

Общият брой на засегнатите от МДСВ у нас по последни данни е 32 061, от тях на възраст сред 50 и 59 години са 3029, останалите 29 032 са в по-напреднала възраст, като 30% от тях са над 75 години “, уточни доктор Славейко Джамбазов, специалист по оценка на здравните технологии. Той посочи, че със модерни лекарствени артикули, реимбурсирани от НЗОК се лекуват едвам 1188 пациенти, което е твърди невисок % като се има поради сериозното усъвършенстване, което се реализира с тези лечения.

Водещият офталмолог проф. Ива Петкова изясни, че актуалните интравитреалните лечения при влажна форма на болестта са безусловно използвани по местоживеене на пациентите и е допустимо да са налични в изискванията на всяка болница, която разполага с очно поделение или медицински център, който разполага с операционна и следва да се потърси отговор на въпроса, тъй като лекуваните с тях остават толкоз малко.

Тя бе безапелационна, че казусът с тревогата и депресията при пациентите с макулна недъгавост става все по-остър и би трябвало да се намерения за основаването на взаимна стратегия дружно със експертите психиатри.

По думите й, единствено 12%-15% от хората с макулна недъгавост страдат от влажната форма на заболяването, а огромният проблем ще възникне напълно скоро, когато навлязат терапиите за сухата форма на болестта, тъй като на тези пациенти ще би трябвало да се обезпечи пълноценно дълготрайно лекуване и наблюдаване.

„ Действително, над 60% от хората с МДСВ оповестяват в наше изследване за психологични проблеми, които им пречат да живеят пълноценно, да се осъществят и да бъдат стопански дейни “, уточни председателката на Сдружение „ Ретина България “ доктор Петя Стратиева.

Според доктор Славейко Джамбазов са вероятни поредност от ограничения за понижаване на здравната, обществената и икономическата тежест на казуса с макулната недъгавост, като, по думите му, е значимо измежду тях да бъде и ангажирането на общопрактикуващите лекари против надлежно възнаграждение. Той сложи акцент върху значимостта на скрининга и акцентира, че към този момент и у нас има подобаващи сполучливи модели, върху които може да се стъпи и да се търси важен резултат.  
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР