Необходима е повече координация между страните-членки за връщането на мигранти,

...
Необходима е повече координация между страните-членки за връщането на мигранти,
Коментари Харесай

Швеция, Белгия и ЕК след атентата в Брюксел: Нужна е повече координация за връщането на мигранти

" Необходима е повече съгласуваност сред страните-членки за връщането на мигранти, на които е отказано право на леговище " - към това мнение се сплотиха министър председателите на Белгия Александър де Кро, на Швеция Улф Кристершон и председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи БНР. Шведският министър-председател е в Брюксел след трагичния случай с убитите двама шведски жители в белгийската столица.

Премиерът де Кро акцентира, че приоритет за започващото от Нова година белгийско председателство е приключването на пакта по миграцията и убежището, където въпросът с мигрантите, получили отвод на молбата за леговище, би трябвало да бъде решен:

" Нуждаем се и от по-добри съглашения със страните по генезис. Защото е елементарно да се каже " Просто ги накарайте да изоставен ". Но да изоставен значи, че би трябвало бъдат признати назад от страните по генезис. И постоянно през днешния ден това е извънредно комплицирано. Трябват ни по-добри съглашения, а и по-добри условия. "

Де Кро напомни, че Европейски Съюз е втори по мащаб вложител в страни от Северна Африка и е належащо те също да поемат своята отговорност за незаконните мигранти.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен напомни, че в пакта за миграцията и убежището Комисията е предложила да има механизъм, по който мигрантите, представляващи опасност за националната сигурност на дадена страна-членка, да бъдат принудени да я изоставен. Тя акцентира, че страните от Общността би трябвало да работят дружно със страните по генезис за решаването на този проблем, а не една по една.

" Не ние сме тези, които би трябвало да трансформират метода си на живот и твърдо стоим зад това ", акцентира шведският министър председател Улф Кристершон.

" Трябва да знаем кой е в Швеция и дали е тук легално или не. Ако е незаконно, би трябвало да бъде заставен да напусне страната. Трябва да защитим европейските си граници. Ако не го създадем, няма да можем да опазим свободното придвижване в Европа. " - добави той.

Преди това министър председателите на Белгия и Швеция поставиха венци на мястото в Брюксел, където тунизиец простреля преди два дни двама шведски жители. Вчера сутринта той бе прострелян от полицията и по-късно умря в болница. Смята се, че нападателят е въодушевен от терористичната организация " Ислямска страна ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР