Необходима е нова формулировка на приоритетите на фискалните разходи, съчетана

...
Необходима е нова формулировка на приоритетите на фискалните разходи, съчетана
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Нуждаем се от нова формулировка на приоритетите на фискалните разходи

Необходима е нова дефиниция на целите на фискалните разноски, съчетана с самодейно ръководство на обществения дълг, което включва и големия капацитет на излъчванията от вътрешен дълг. Това съобщи Петър Чобанов, подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство „ Банково “, съобщи БГНЕС.


Според Чобанов главният политически инструмент за усъвършенстване с потвърден резултат са структурните промени в обществената сфера, които биха повишили растежа на продуктивността и устойчивостта на дълга и в това време биха ускорили икономическото доближаване с Европейски Съюз.

„ Очевидна е потребността от ефикасна многостранна и интернационална съгласуваност в областта на частните вложения, екологосъобразен резистентен напредък и във връзка с политиките по изменението на климата като цяло. Тясното съдействие в области от общ интерес е от решаващо значение за прехода към възобновима сила и за построяването на издръжлива и устойчива стопанска система “, съобщи подуправителят на Българска народна банка при откриването на „ Финансов конгрес 2024 “.

Той уточни, че тясното наднационално съдействие с Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз също има капацитет да усъвършенства представянето на България в сфери като опазване на здравето, обучение, изкуствен интелект и вложения.

„ Това е пътят, по който можем да преодолеем хроничните спънки пред вероятностите за напредък на националната стопанска система – интернационално съдействие в дух на взаимно почитание, мощна фискална рамка, фокусиране върху фискалната дисциплинираност, еластичен пазар на труда и реформирани механизми на мрежите за обществена отбрана. Времето да действаме в унисон, естетика и единодушие – бизнес, университетски среди, синдикални организации и държавно управление – е в този момент “, акцентира Петър Чобанов.

Той прикани да следим фискалните развития в огромните страни и нашите съществени търговски сътрудници заради обстоятелството, че актуалните нараснали лихвени проценти, ориентирани към битка с инфлацията, би трябвало да са съчетани с съответни фискални политики, изключително в среда с висок обществен дълг, и по този начин рисковете за икономическия напредък се чака да бъдат контролируеми, адаптивни и предвидими.

Чобанов уточни, че на национално равнище и изключително предвид на предстоящото ни присъединение към еврозоната, непосредственото предизвикателство е намаляването на инфлацията до междинните за Европейски Съюз нива. Според него това може да се реализира чрез „ деликатно калибриране на фискалната политика в отговор на динамичността на главната инфлация “.

„ Освен това ефикасният надзор на натиска върху заплатите и цените в България не би трябвало да бъде административен, а проведен въз основа на качествени данни, резултати и ефикасен трипартитен разговор сред главните участници “, счита подуправителят на Българска народна банка.

Чобанов съобщи, че при намаляваща инфлация българската стопанска система ще бъде по-добре готова да поеме резултатите от фискалното стягане, което слага началото на безконечната полемика за фискална консолидация, нерешителност и дисциплинираност, с цел да се обезпечи бюджетен потенциал и фискално пространство при положение на бъдещи шокове. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР