Немското министерство на финансите наложи извънредно замразяване на разходите, след

...
Немското министерство на финансите наложи извънредно замразяване на разходите, след
Коментари Харесай

Германия спира разходите за нови зелени проекти: Bloomberg

Немското министерство на финансите наложи изключително заледяване на разноските, откакто висшият съд на страната забрани потреблението на пандемични помощи за финансиране на екологични начинания, заяви Bloomberg.

Миналата седмица Конституционният съд постанови, че пренасочването на 60 милиарда евро (65,2 милиарда долара) от неизползваните дългови позволения, предопределени за справяне с пандемията от Ковида-19, към държавния Фонд за климата и трансформацията нарушава конституционното право.

В понеделник Министерството на финансите " замрази съвсем всички нови позволения за разноски за тази година, защото се пробва да дефинира по-широките и дълготрайни последствия ", обявиха държавни чиновници пред Блумбърг.

Съгласно решението съществуващите отговорности ще продължат да се извършват, само че не се позволява поемането на нови. Новите отговорности могат да бъдат деблокирани единствено в изключителни случаи, показва съдът.

Според вицеканцлера и министър на стопанската система Роберт Хабек този ход ще има " големи последствия " за проектите на Германия за енергиен преход и зелено произвеждане, защото ще засегне планове като разширението на водородната инфраструктура и зарядните станции за електрически автомобили.

Сред застрашените начинания е и държавната поддръжка за " зелено " произвеждане, в това число стоманодобивната индустрия, както и за развиването на слънчевата сила, добави той.

Според Хабек решението слага под въпрос потреблението на стотици милиарди евро финансиране от специфични фондове, които не са част от федералния бюджет, в това число тези, с които се заплащат ограничения за облекчение на тежестта от високите цени на силата за семействата и предприятията. Германия разполага с 29 такива извънбюджетни фонда на стойност към 870 милиарда евро.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР