Нелицензирани туроператори и туристически агенти предлагат пътувания и екскурзии в

...
Нелицензирани туроператори и туристически агенти предлагат пътувания и екскурзии в
Коментари Харесай

Мними туроператори подмамват с ниски цени - къде са капаните при пътувания у нас и в чужбина

Нелицензирани туроператори и туристически сътрудници оферират пътувания и екскурзии в страната и чужбина. От началото на годината от Сдружение „ Обединение Бъдеще за туризма “ са подали 11 сигнала за мними туроператори, които работят нелегално. Те се ревизират от Икономическа полиция.

Нелицензираните туроператори и туристически сътрудници нормално набират клиенти през затворени групи в обществените мрежи. Парите се превеждат по сметки на физически лица или се предават на ръка в кафенета и заведения.

" Голяма част от тези лица оперират от друга територия, а не от територията на България. Това е другият миг, който е значим за клиентите, и просто да им светне една лампа, когато вземат решение да подхващат такава крачка и да платят по този метод на хората от интернет ", каз аПавлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “.

Често клиентите, които са платили на ръка, не получават касов бон.

Александра Димитрова: " Мисля, че това е постоянно срещана процедура. Това, което бих посъветвала хората е да се пазят и да ревизират в интернет ревютата на другите хора, дали самата организация е потвърдена. "

Красимира Митева: " Не, не съм попадала и мисля, че е порочна. "

Мнимите туроператори притеглят клиенти с по-ниски цени.

" Не заплащат налози, не заплащат осигуровки и обикновено цената да бъде по-ниска. За няколко лв., потребителите рискуват с изключение на своите пари, само че и своето здраве ", изясни Юлиан Бонев, шеф на туристическа организация.

" Те споделят, че пътуват с другари, само че действително се открива, че едно лице е по едно и също време в разнообразни краища на света с разнообразни другари ", разяснява Христина Миткова, притежател на туристическа организация във Варна.

От сектора поучават пътуващите постоянно да изискват контракт за проведено туристическо пътешестване, към който би трябвало да има копие от лиценза на компанията, и касов бон за всяка импортирана сума.

" На първо място би трябвало да знаят, че физически лица въобще не могат да провеждат отмора или екскурзия. Това е изцяло незаконно ", сподели още Юлиан Бонев, шеф на туристическа организация.

Лицензираните туроператори и туристически сътрудници у нас са вписани в указател, оповестен в уеб страницата на Министерството на туризма, и всеки може да направи инспекция. От сектора споделят, че с цел да се реши казусът с незаконните пътувания, би трябвало да има туристическа полиция, като в други европейски страни. Настояват и за обединен надзорен орган, което ще улесни инспекциите в бранша.

" Трябва да се съберат четири институции, с цел да ревизират един рейс. Разбирате, че е доста комплициран метод да се сплотяват тези институции ", сподели още Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “.

От сектора поучават хората да бъдат дейни и да не си мълчат, в случай че се сблъскат с проведени незаконни пътувания. Сигнали могат да се подават към Комисията за отбрана на потребителите.

кореспондент: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР