Нелегалните мигранти стават все по-дръзки. Шофьори на ТИР-ове, които пътуват

...
Нелегалните мигранти стават все по-дръзки. Шофьори на ТИР-ове, които пътуват
Коментари Харесай

Как мигрантите се скриват тайно в товарните помещения на камионите

Нелегалните мигранти стават все по-дръзки. Шофьори на ТИР-ове, които пътуват от Турция и Гърция и излизат през Дунав мост при Русе, се оплакват, че постоянно се случва нелегално влизащите в страната ни да се скриват скрито в камионите.

По информация от " Гранична полиция " на пропускателния пункт през предходната година са хванати 388 мигранти, множеството от кюрдски генезис.

Освен километричните опашки, на които са принудени да чакат, водачите на камиони са сложени и пред друго тестване. През последната година се усилва броя на мигрантите, които се укриват в товарните пространства на ТИР-овете, без знанието на водачите. На Юксел Хасан няколко пъти му се е случвало да открива в камиона си незаконни бежанци, само че отвън България.

" Имало е случай, когато отида до компанията, тогава разбирам, че откъм гърба има хора. Отварям и те си слизат. Това е ставало в Гърция. Те са се качили от Гърция и са мислели, че пътувам за Италия най-вероятно, а пък аз разтоварвах в Гърция и там ги смъкнах. Те няма по какъв начин да знаят за къде пътува камионът ", съобщи Юксел Хасан.

Украинецът Пьотър Петрович има 28 години стаж зад кормилото. Споделя, че постоянно е нащрек, когато стопира на някой паркинг.

" Влизат в камиона, като разрязват платнището и основават на лидера проблеми с полицията. Те следят водача, а той би трябвало да следи камиона си, само че казусът е, че това не е допустимо от самото начало. На лидера му се постанова да отиде до тоалетна, да зареди гориво. Аз да вземем за пример през нощта спирам камиона си където има камери или на осветени места, въпреки да съм чувал, че и там се случва да счупят пломбите и да влязат ", добави Пьотр Петрович.

Според водачите на незаконните бежанци някой им оказва помощ, с цел да влязат неусетно в камиона.

" То откъм гърба е отворено, отварят и очевидно някой след тях затваря, тъй като не може от вътрешната страна да се затвори. Някой ги качва и след това затваря вратата и то би трябвало да е такава стока, че да може да се скрие някъде ", разяснява Юксел Хасан.

По думите на водачите рядко се случва мигранти да се качат в камион на територията на България.

Водачите на камиони имат връзка между тях посредством радиостанции и си разменят информация къде е рисково да се стопира. Но упорстват за по-засилен надзор по граничните пунктове.

Автор: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР