Неконвенционални планове за експлоатиране на Луната, сред които складиране на

...
Неконвенционални планове за експлоатиране на Луната, сред които складиране на
Коментари Харесай

Неконвенционални планове за използване на територията на Луната пораждат дебати

Неконвенционални проекти за експлоатиране на Луната, измежду които депозиране на прахуляк от кремации и контейнери за спортни бутилки, пораждат диспути и безпокойствие, оповестява Българска телеграфна агенция.

Лендери, конструирани от частни компании, евентуално ще се причислят към американския байрак и останките от разнообразни галактически стратегии на земния сателит. Сред самодейностите за приложимост на лунното пространство може да бъде и съхранението на човешки остатъци, реклама на питиета, даже кръст. Ние сме при започване на употребата на Луната и би трябвало да бъдем деликатни, с цел да не допуснем биологическа и химическа контаминация, както и боклуци, сподели Лесли Тенън, юрист по интернационално галактическо право. 

Последната частна лунна задача беше тази на американската компания " Астроботик ". Тя не съумя да кацне на повърхността на спътника, само че част от товара й бяха и десетки капсули с прахуляк от кремирани човешки тела, както и японска спортна напитка. Истинското предопределение на този товар остава неразбираемо. 

НАСА принуждава частните компании да понижат разноските си за пътувания до Луната. Агенцията планува лунни бази. Адвокатите по галактическо право се безпокоят, че неналичието на регулации може да изправи американските компании против другите страни, опериращи на лунната повърхнина, или да провокира интернационалните разногласия и искания за суверенитет. 

Джъстин Парк, бизнесмен от Вашингтон, желае да издигне кръст на Луната и е обсъждал това с американски юристи и католически организации. " Никой не има Луната ", споделя той. 

Чарлз Шейфър, изпълнителен шеф на основаната в Тексас компания " Селестис ", споделя, че мемориал в космоса е неминуем, защото от ден на ден хора летят. 

Служители на НАСА оповестиха, че нямат надзор върху товара на лунните апарати и в бъдеще би трябвало да бъдат признати стандарти за товар. " Все отново първата стъпка е сполучливо кацане ", сподели Крис Кълбърт, завеждащ комерсиалните лунни товарни услуги на НАСА. 

Някои страни са приели стандарти за приложимост на Луната, само че разпоредбите остават неразбираеми за интернационалното право, споделят юристи. Вече сме закъснели и би трябвало незабавно да стартираме полемики на интернационално равнище, сподели Марта Кайзер, мексиканско-германски юрист по галактическо право. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР