Некомплектът на личния състав е най-сложният въпрос, който трябва да

...
Некомплектът на личния състав е най-сложният въпрос, който трябва да
Коментари Харесай

Министър Тагарев: Некомплектът на личния състав е най-сложният въпрос в армията

Некомплектът на персоналния състав е най-сложният въпрос, който би трябвало да бъде решен. Това мнение изрази пред публицисти министърът на защитата Тодор Тагарев. Той взе участие в първия ден от годишната конференция на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, която стартира с показване на разбор на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година
 
Министърът дефинира разбора като обстоен, справедлив и неособено оптимистичен отчет. Има оптимистични детайли – повишението на бюджета и на заплатите. Проблемите си остават, дружно би трябвало да ги решаваме, добави той.
 
Много страни членки на НАТО покачиха бюджетите си за защита, само че по-сложният въпрос е дали има какво да се купи в задоволително къси и рационални периоди, уточни Тагарев. Очаквам на следващия ден Министерският съвет да утвърди моето предложение да удължим Стратегическия обзор на защитата, добави той. Проблемите са извънредно комплицирани. Един, от които, е обвързван с хората в защитата, различен – със системата за защитителен мениджмънт, да забележим по какъв начин може да работи по-добре и да е по-адекватна на проблемите, които имаше да решаваме през днешния ден, изясни той.
 
Законът за публичните поръчки е задоволително еластичен, когато става дума за необикновен вид поръчки за сигурността и защитата. Единственият проблем, който виждам, е включването на многонационални планове за придобиване на избрани качества. Когато няколко страни се договарят е ясно, че няма да работят по нашия закон за публични поръчки.
 
Ще проучваме и ще създадем оферти и за законови промени, в случай че това се наложи, разяснява Тодор Тагарев. Според него никой няма увещание, че ще бъде министър след ротацията. Има несигурност към въпроса по какъв начин тъкмо ще се реализира ротацията, сподели Тагарев и добави, че не се тормози.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР