Некачествено зърно от Украйна няма да влезе в България, увери

...
Некачествено зърно от Украйна няма да влезе в България, увери
Коментари Харесай

Вторичният проблем с вноса на украинското зърно е свръхпредлагането

Некачествено зърно от Украйна няма да влезе в България, увери той
Служебният аграрни министър разяснява проблемите в активността на зърнопроизводителите и вноса на украинско зърно, който обаче е регламентиран. Пред Нова телевизия Явор Гечев съобщи:

„ България е солидарна с Украйна, само че не трябва да страдаме от тази взаимност. Европа направи правилник, посредством който сподели, че украинско зърно може да влиза в Съюза без мито и без спомагателен фитосанитарен надзор. Но подобен въпреки всичко се прави в Румъния, а и у нас - и още един, по гледище на българските зърнопроизводители ”, изясни Гечев.

И добави, че точно украинското зърно, което влиза у нас, основава свръхпредлагане. А то пък въздейства на цените.

Зърното не е рисково: „ Пробите в по-голямата си част дават отговор на европейските стандарти.  На пазара няма да влезе зърно, което не дава отговор на извикванията като качество ”.

Проблем е, че у нас се основава второстепенен проблем – става свръхпредлагане на зърно и слънчоглед, което заплашва земеделските производители.

Гечев съобщи, че са поискани ограничения от Европейски Съюз преди 2 седмици.  

Резултат се чака след 28 септември. „ Справяме се с рецесията, доколкото нещата са в ръцете на българските управляващи. Солидарност с Украйна има, само че би трябвало да пазим и личните си производители ”, заключи министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР