Нека си признаем, че бръсненето може да създаде голямо неудобство,

...
Нека си признаем, че бръсненето може да създаде голямо неудобство,
Коментари Харесай

Чистота, стил или начин за контрол: Каква е историята на бръсненето

Нека си признаем, че бръсненето може да сътвори огромно стеснение, без значение дали става дума за брада, крайници или нещо друго. Въпреки това множеството от нас постоянно го вършат под една или друга форма.

Защо?

Кога е почнала тази наклонност? Е, доказателствата за бръсненето датират отпреди 30 000 години! Разглеждайки историята на бръсненето, можем да забележим, че даже и през днешния ден в някои връзки ние в действителност не сме толкоз разнообразни от нашите предшественици.

Ранни свидетелства и история на бръсненето

Вероятно няма да е шокиращо да разберем, че се бръснем от дълго време. Макар да не сме изцяло сигурни по кое време тъкмо хората са почнали да се бръснат, имаме доказателства за бръснене още сред 30 000 и 10 000 години преди Христа. От тази ера датират пещерни рисунки, на които се вижда, че предците ни са имали гладки брадички.

Тъй като по това време не е имало самобръсначки, се счита, че вместо да се бръснат, тези хора са се скубели, като са употребявали краищата на две раковини, с цел да издърпат нежеланото окосмяване.

Малко по-късно почнали да употребяват кремъчни остриета с вода, с цел да ускорят процеса.

Употребата на комплицирани перуки в Древен Египет

Тъй като липсват писмени доказателства по тематиката, можем единствено да вършим догатки за какво хората са почнали да се бръснат. Праисторическите хора евентуално са почнали да се бръснат от хигиенични съображения, защото това е нелош метод да се оттърват от паразити като въшки и акари.

Бръснете се като египтянин: Чистота, перуки за бради и подправени бради

Бръсненето обаче стартира да се развива едвам към 3000 година прочие Появата на медните принадлежности трансформира всичко. Но точно египтяните са първата цивилизация, която стартира да се занимава съществено с бръснене.

Египтяните са били захласнати от чистотата и окосмяването се е свързвало с нечистотата. В египетската горещина повече коса значи повече пот. А повече пот означавало повече миризма.

Всъщност не е било извънредно висшите пластове на египетското общество да са обръснати от главата до петите. Често се бръснели до голо, а по-късно употребявали ръчно направени перуки.



Още по-хубаво е, че перуките за брадичка фактически са се наложили. Египтяните към момента свързвали властта и мъжествеността с окосмяването по лицето и не било извънредно египетските водачи (мъже и жени) да украсяват бръснатите си лица с изкуствени бради.

Оттук идват и всички писмени знаци, на които фараоните са с бради.

За страдание, както е при хората, бръсненето скоро почнало да се свързва с класата и статуса. Косата означавала, че сте смрадлив селяндур, прекомерно безпаричен или малоумен, с цел да се обръснете добре.

По това време хората почнали да употребяват рискови отвари от арсеник и негасена вар като депилиращи кремове. Това сложило началото на злополучната наклонност хората да наподобяват добре за сметка на здравето си. Започнал публичният напън да изглеждаме по избран метод.

Стратегическият смисъл на бръсненето

Трябвало да мине известно време, с цел да се наложи бръсненето като процедура и отвън Египет, като то станало по-популярно измежду древногръцките и римските мъже едвам към IV в. прочие Това нормално се приписва на Александър Велики, който взема решение, че бръсненето има стратегически смисъл.

Александър Велики осъзнава, че неналичието на брада дава на врага по-малко неща, за които да се хване, по тази причина подрежда на всички свои македонци да се обръснат. Скоро бръсненето става съвременно. Кой не би желал да наподобява на крепък македонски боец?

Римляните в действителност възприели бръсненето. Мъжете прекарвали часове в тонзорите (бръснарниците), където клюкарствали и се бръснели. Първото бръснене на мъжа даже се трансформира в обред на прекосяване. Подобно на Древен Египет, римляните скоро почнали да приравняват обезкосмяването с публичното състояние.

Като оставили античните цивилизации зад тила си, през Средновековието бръсненето останало известно в някои елементи на света, само че по разнообразни аргументи. Когато през 1054 година Католическата черква се отделя от Източноправославната черква, бръсненето се трансформира в набожен въпрос.

Лидерите на Западната черква почнали да предизвикват своите практикуващи мъже да се бръснат като метод да се разграничат от съседите си мюсюлмани и евреи, чиито религии им не разрешават да се бръснат. Това се трансформирало в закон през 1096 година, когато архиепископът на Руан не разрешава напълно брадите. Точно по този начин, бръсненето се трансформира в инструмент за религиозно гонене.

Конструиране на мъжествеността и женствеността: Бръснене и мода

От към XV в. бръсненето наподобява станало норма на Запад и се съобразявало повече със актуалните стандарти за хубост. Така да вземем за пример точно кралица Елизабет I разпространява скубането на веждите на дамите с пинсета
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР