Нека се придържаме към мечтите си, защото заедно можем да

...
Нека се придържаме към мечтите си, защото заедно можем да
Коментари Харесай

Ксавие Долан оглави журито на Особен поглед на 77-ия фестивал в Кан

" Нека се придържаме към фантазиите си, тъй като дружно можем да променим света. Всичко е допустимо за тези, които се осмеляват, работят и в никакъв случай не се отхвърлят. " С това изявление режисьорът Ксавие Долан получава премията на журито за " Мама " на 67-ия фестивал в Кан през 2014 година Начело на журито на " Особен взор " той ще отпразнува жаждата за открития и пристрастеността към гения на другите.

Изборът беше явен: кинематографията на Ксавие Долан откри своята зрялост в изключителната си младост и смелост, от тези, които отварят света на опциите, които имат вяра повече в фантазиите, в сравнение с в действителността, и които намират метод да се повдигнат до креативните си упоритости.

" Смирен съм и се веселя, че се завръщам в Кан като ръководител на журито на " Особен взор ", съобщи Ксавие Долан. Дори повече от това да фотографирам филми, откриването на работата на надарени режисьори постоянно е било в основата на моето персонално и професионално пътешестване. В отговорността, която ми е предоставена, виждам опция да се съсредоточа дружно с членовете на журито на " Особен взор " върху един значителен аспект на филмовото изкуство - историите, разказани същински. "

Самоук, той написа, режисира, продуцира и взе участие в първия си игрален филм " Убих майка си " на 19 години. Адаптиран по къс роман, който е написал няколко години по-рано, този експериментален удар е майсторски и е определен да показа Канада за премиите " Оскар ".

През 2010 година разкрива многостранния си гений, като дава отговор за художественото оформление, костюмите и монтажа на втория си филм. Със " Сърдечни удари " той прави първото си присъединяване в " Особен взор ", когато е единствено на 21 години.
 
Две години по-късно с Laurence Anyways, чиято премиера е в Un Certain Regard, печели премията на секцията за най-хубава актриса ex-aequo за Suzanne Clément. Първата му премия в Кан акцентира деликатния нюх на Ксавие Долан за постановка на артисти и актриси, с които той развива лоялно, интензивно съдействие.

Мама дава нови изключителни функции на Ан Дорвал и Сюзан Клеман след психологическия трилър " Том във фермата ". Този пети филм - първият му в конкурсната стратегия - разказва компликациите на самотна майка при развъждането на сина ѝ. С дълбока страст и поетичност той получи от ръката на новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън Наградата на журито, изравнена с кино лентата на Жан-Люк Годар " Сбогом на езика ". С този избор журито награди както най-възрастните (84 г.), по този начин и най-младите (25 г.) режисьори в състезанието, доказвайки, че оригиналността не е прерогатив на младостта, а зрелостта - на опита. На идната година Ксавие Долан се причислява към журито, управлявано от братята Коен, на 68-ия фестивал в Кан.

Завръщането му към режисурата прозвуча като ново самопризнание в обич както за актьорите, по този начин и за публиката. Филмът " Това е единствено краят на света ", акомодация на пиесата на Жан-Люк Лагарс, ще бъде отличен с Голямата премия на 69-ия фестивал в Кан. Увлечението му по актьорското майсторство може да се открие и в идващите му два кино лентата.

Смъртта и животът на Джон Ф. Донован е историята на кореспонденцията на едно младо момче с обичания му артист, и Матиас и Максим, показан в конкурсната стратегия през 2019 година

Той изиграва няколко забележителни функции за други режисьори, измежду които " Изгубени илюзии " на Ксавие Джаноли, който му носи номинация за премията " Сезар " за най-хубава поддържаща мъжка роля. През 2022 година Ксавие Долан по-късно режисира първия си ефирен сериал - " Нощта, в която Логан се разсъни ".

Грета Гервиг ще ръководи журито на 77-ия фестивал в Кан, който ще се организира от вторник, 14 май, до събота, 25 май 2024 година
Официалната селекция ще бъде оповестена в четвъртък, 11 април 2024 година


създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР