Нека репетициите за Великден започнат отрано - само така ще

...
Нека репетициите за Великден започнат отрано - само така ще
Коментари Харесай

Уникален великденски козунак

Нека подготовките за Великден стартират овреме - единствено по този начин ще сте сигурни в крайния резултат

Необходими Продукти

● брашно - 900 г
● брашно - 300 г за доизмесване
● квас - 42 г
● захар - 1 ч.ч.
● прясно мляко - 250 мл
● яйца - 7 бр.
● масло - 125 г
● олио - 50 мл
● сол - 1/2 ч.л.
● лимонова кора - 1 с.л. настъргана
● ванилия - 3 п.
● яйца - 1 бр. за намазване
● прясно мляко - 2 ч.л.
● захар - за поръсване
● локум - 200 г
● стафиди - 150 г
● ром - 2 бр. есенция
● сусам - за поръсване
● червени боровинки - 100 г

Начин на подготвяне

Стафидите накисвате във вода, с цел да набъбнат. Пресявате си брашното. Маслото би трябвало да е меко, а яйцата на стайна температура. Затопляте леко 50 мл. от прясното мляко и в подобаващ съд разтваряте маята, дружно с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и разбърквате, до момента в който стане гладка консистенция, оставяте я встрани за 15 мин., с цел да бухне.

Останалото мляко също затопляте и в него би трябвало да се разтвори захарта. Разбивате яйцата и към тях добавяте млякото с разстопената захар, половината от мекото масло, ванилиите и настърганата лимонена кора.

Към главното пресято брашно добавяте солта и разбърквате, вършиме кладенче и в него сипвате яйчената примес, останалото масло и бухналата квас. Започвате да месите и да добавяте последователно брашното за доизмесване, до момента в който тестото спре да лепне и стане меко. За да се образуват конци, е добре да удряте тестото в плота, където месите.

Когато тестото е омесено на набрашнен плот го разстилате с точилка на правоъгълник и мажете 1 с.л. от олиото. Навивате на руло и отново месите, с цел да поеме тестото мазнината. Повтаряте процедурата, до момента в който свърши олиото.

Тестото поставяте в намаслена дълбока купа, слагате фолио и завивате хубаво с забрадка. Когато стаята е добре затоплена на тестото му би трябвало към 1 ч. и 30 мин. да втаса или до момента в който удвои размера си. През това време си нарязвате локума на дребни кубчета, отцеждате стафидите от водата и слагате есенцията ром.

Втасалото тесто разделяте на 3 топки и всяка от тях вършиме на фитили, които разточвате на дълги правоъгълници. В средата слагате от стафидите и локума и още веднъж оформяте фитил, като в краищата прищипвате, с цел да не пада плънката. Оформеният козунак слагате в походяща тава покрита с хартия за печене и оставяте още веднъж да втаса, до момента в който удвои размера си. Когато козунакът е втасал намазвате с разрушеното яйце с мляко, поръсвате с алената боровинка, сусамът и захарта.

Фурната е авансово загрята на 180 градуса. Слагате да се пече 10 мин. на 180 градуса и по-късно намалявате градусите на 150. Печете 30-40 минути. Оставяте готовия козунак хубаво да изстине.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР