Нежна медена торта с цели 8 блата - ето как

...
Нежна медена торта с цели 8 блата - ето как
Коментари Харесай

Медена торта с 8 блата

Нежна медена торта с цели 8 блата - ето по какъв начин се подготвя малко по малко

Необходими Продукти

За крема


● прясно мляко - 1.5 л /сварено/
● жълтъци - 3 бр.
● захар - 400 г
● брашно - 160 г
● масло - 125 г

За блатовете


● яйца - 2 бр, М размер
● захар - 1/2 ч.ч. или 130 г
● масло - 25 г, разтопено
● мед - 50 г
● какао - 1 ч.л. (7 г)
● хлябна сода - 1 ч.л. (10 г)

Начин на подготвяне

Най-важно за тази торта е кремът и блатовете да са изцяло студени. Затова се стартира с крема.

За крема:

Жълтъците, захарта и брашното се разрушават с част от млякото. Добавя се останалото мляко и се поставя на котлона. Бърка се, до момента в който се сгъсти.

Като се смъкна от котлона, се прибавя маслото и се бърка, до момента в който се разтопи. Готовият крем се оставя да изстине.

Съвет: сложете съда с крема в различен съд със студена вода и понякога бъркайте. Така изстива по-бързо.

Приготвяне на блатовете:

Сложете всички артикули в тенджерка или купа. Разбийте с миксер за малко.

Поставете съда в друга тенджера, която авансово сте поставили на котлона с вода да ври. Сместа се вари на водна баня за към 5 минути, би трябвало да усили размера си съвсем два пъти.

Когато е подготвена, сместа се смъква от котлона. Веднага се прибавя 250 г брашно. Бърка се с дървена шпатула. Става доста лепкаво тесто. Добавяте още малко брашно. Набрашнявате си ръцете и почвате да замесвате. В началото ще ви залепва доста. Добавете още брашно. Изсипва се на плота и се доомесва. Трябва да се получи еластично тесто.

Тестото се дели на 8 питки. За задачата аз си меря първо цялото тесто и след това разделям на 8.

Оставете питките малко да изстинат. През това време включете фурната на 180 градуса. Пригответе си една или две тави с хартия за печене. Аз употребявам две, тъй като, до момента в който се пече единият блат, разточвам другия и го поставям във втората тава. Ползва се една и съща хартия за всички блатове. Няма потребност всякога да слагате нова. Размерът на тавата няма никакво значение. Трябва да се хваща вътре. Избирам по-голяма тава, тъй като ми е по-лесно с слагането.

Следва разточването на блата. Вземате една топка. Набрашнявате от двете страни и разточвате. От време на време обръщайте блата и слагайте брашно. За да ми са точни по мярка корите, си оказвам помощ с подложката за месене. Накрая с пръсти дооформям блата по линията на кръга. Избрах блатовете да са 25 см. Преди нямах силиконова поставка. Тогава разточвах блатовете и след това с тава, купа, похлупак или кръг ги изрязвах.

Блатовете се пекат на 180 градуса за 5-6 минути. Но това зависи и от фурната. Всеки блат се оставя първо да изстине на равна повърхнина, след това се прибавя при другите. В началото блатовете са меки, като изстинат стават твърди.

Следва реденето на медената торта. Блат, крем, блат, крем и по този начин до края. Аз я посипвам с орехи. Тортата се прибира в хладилника за една нощ. Колкото повече стои, по-хубава става.

Източник: Вкусни предписания с Валерия

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР