Неизвестен до съвсем скоро беше фактът, че първите три официални

...
Неизвестен до съвсем скоро беше фактът, че първите три официални
Коментари Харесай

Спортно списание представя непознати факти от историята на плуването в Бургас

Неизвестен до напълно скоро беше фактът, че първите три публични държавни шампионата по плуване – през 1949, 1950 и 1951 година са се провели в Бургас.

Досега се приемаше, че надпреварата е стартирала при започване на 60-те години край Варна.

Светлина върху този факт хвърля профилираният брой на списание „ Плуване и водна топка “, който напълно е отдаден на тематиката „ Плувните спортове в Бургас – начало и настояще “.

Списанието бе показано на конференция в Община Бургас, в която участваха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Диана Саватева, Николай Кръстев и Василен Димитров от публицистичния съвет на изданието.

В него на 48 страници създателите показват непознати и непубликувани информации и фотоси от историята на този спорт в Бургас.

„ Без басейн и единствено с тренировки в морето Бургас е екипен първенец на България през 1946 година “, отбелязва Николай Кръстев. Той добавя, че морският град има доста и впечатляващи рекордьори в началните години на родното плуване.

Голяма част от непубликуваните обстоятелства досега създателите събират от летописна книга, в която на ръка са добавяни поставените в плувните надпревари върхове. Информации и снимков материал дават разнообразни клубове и ветерани във водните спортове.

„ Бургас има най-хубавата спортна база в страната за плуване и водна топка, която е развита в последното десетилетие. Има 8 плувни клуба и 3 по водна топка със знаещи и можещи треньори. Градът е имал и има персони в плувните спортове. Резултатите го потвърждават. “, съобщи още Кръстев.

„ Вижда се, че надалеч във времето Бургас е имал извънредно мощни имена и като клубове, и като самостоятелни първенци. Тези обичаи е хубаво като част от бургаското плувно самочувствие да ги предадем и на младите състезатели. Затова Община Бургас ще подкрепя представянето на тази наша спортна горделивост “, сподели кметът Николов.

Обмисля се концепция в модерния плувен комплекс „ Парк Арена ОЗК “ да се оформи специфичен ъгъл, където да бъдат експонирани фотоси, документи и други предмети, свързани с историята на водните спортове в Бургас.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР