Неговото управление завършва с пагубно поражение в Източната война, но

...
Неговото управление завършва с пагубно поражение в Източната война, но
Коментари Харесай

Седем основни факта за Николай I

Неговото ръководство приключва с пагубно проваляне в Източната война, само че точно на него се дължи индустриалният напредък в Русия.

Василий Митрофанов, който в предишното служи като ординарец на император Николай I, помни по какъв начин е гледал императора в очите, когато се е представял: „С моя кураж не можех да понеса ужасния искра на лявото му око, от който искреше крайчец на нагорещен до алено гвоздей и ме прогаряше… До гибелта си няма да не помни пронизващия искра, който може да засрами даже хора, които не са измежду страхливците“. Екатерина Юнге, дъщерята на художника Фьодор Толстой, си спомня, че „втренченият взор на императора можеше мигновено да убие човек“. Кой е индивидът с този гибелен взор?
Той е вторият по височина измежду съветските царе
 Bogdan Villevalde/Държавен съветски музей

След Петър Велики, който е висок 204,5 см, Николай I се счита за втория по растеж съветски император. Знаем това от история, записана от съветския публицист Ксенофонт Полевой. След пиеса, в която съветският артист Василий Каратигин играе Петър Велики, Николай съпоставя личния си растеж с този на Каратигин и споделя, че артистът е по-висок от него: императорът е висок 189 см. „Високо чело, очи, цялостни с огън и великолепие, уста с някак саркастично изражение, храбър гръден панер, грамаден растеж и най-после величествена походка, които придаваха на суверена нещо изключително във външния вид“, написа неговият съвременник граф Дьо Паси.
Потушава въстанието на декабристите
 Свободни източници

Управлението на Николай I стартира с вълнения – Въстанието на декабристите, които желаят да смъкват Романови от властта и да вкарат републиканска форма на ръководство в Русия. Бунтът е жарък от няколко млади държавни чиновници и военни от държавния хайлайф. Императорът, обаче, е корав бранител на монархията и потушава въстанието благодарение на лоялната си войска. Император Николай, обаче, надалеч не е благополучен от обстоятелството, че му се постанова да стартира ръководството си с клане. „Аз съм императорът, само че на каква цена, боже мой! С цената на кръвта на поданиците ми“, написа Николай на брат си Константин.
Той е кръстник на съветската железница
 Акварел от Август Василиевич Петцолт

Акварел от Август Василиевич ПетцолтАвгуст Петцолт

При ръководството на Николай I е издигната съветската пътническа железница от Москва до Санкт Петербург и точно той дефинира широчината на жп линията на 1524 мм (в Европа тя е 1435 мм). Решението на Николай има дълготрайни последствия – с помощта на него европейските врагове на Русия не могат елементарно да транспортират военните си с влакове в континентална Русия, защото ширината на релсите е друга. И до през днешния ден влаковете би трябвало да сменят колесната си база на съветската граница, с цел да могат да продължат към дестинацията си.
При него е реформирана съветската правна система
 Николай Първи награждава Сперански за съставянето на законите

Николай Първи награждава Сперански за съставянето на законитеАлексей Кившенко

През 1825 година, когато Николай I към този момент е император, съветската законодателна и държавна система са в неприятно положение: някои закони, въведени преди повече от век по време на Петър Велики, към момента са в действие, а има и доста други, основали същински безпорядък в правния свят. Николай I подрежда на Михаил Сперански, един от водещите държавници по това време, да кодифицира законите, което е направено към началото на 1830-те. 46-томният „Преглед на законите на Руската империя“ е кодексът на настоящите наказателни и цивилен закони. За работата си по кодифицирането на съветските закони Сперански получава най-високата държавна премия – ордена „Св. Андрей“.
Отдаден е на фамилията си, само че има любимка
 Александра Фьодоровна

Александра ФьодоровнаФранц Крюгер/Държавен съветски музей

Николай I наподобява яростен и придирчив суверен на поданиците си, само че е всепрощаващ и любящ татко на фамилията си. Придворната дама Мария Фредерикс си спомня: „Император Николай Павлович бе най-нежният татко в фамилията – бодър, закачлив, забравящ всичко съществено, с цел да прекара час покой с обичаната си брачна половинка, децата, а по-късно и внуците си“. Децата му, обаче, не са капризни и са отгледани относително строго. Те си играят на открито, когато пожелаят, без значение от времето, и вземат уроци по гребане от същински моряк – както момчетата, по този начин и девойките. Що се отнася до синовете му, Николай ги отглежда с военна суровост и ги води на учения с други млади кадети, като те не се радват на никакви привилегии.  Варвара Нелидова

Варвара НелидоваСвободни източници

По-късно в живота си, обаче, Николай и брачната половинка му постепенно се отчуждават – откакто ражда седем деца, императрица Александра се разболява и лекарите ѝ предлагат дълги ваканции. Знае се, че по това време императорът е имал друга любимка – Варвара Нелидова. „Царът е все по-зает с Нелидова всеки ден. Той я посещава по няколко пъти дневно. Стреми се да е покрай нея на баловете непрекъснато. Бедната императрица вижда всичко това и го понася с достолепие, само че какъв брой ли страда“, написа придворната дама Мариа Неселроде.
Подготвя анулацията на крепостничеството в Русия
 Михаил Зичи

Една от задачите на Въстанието на декабристите е премахването на крепостничеството в Русия. Николай I също схваща, че то пречи на развиването на страната. При неговото ръководство е образуван скришен комитет, който разисква опцията за премахването на крепостничеството. През 1855 година, месец преди гибелта му, Николай споделя на държавника Дмитрий Блудов, че не желае да почине, преди крепостниците да бъдат свободни: той обаче желае да освободи единствено крепостниците, единствено при изискване, че им бъде разрешено да запазят поземленото си имущество. „Само тогава ще съм благополучен, когато тези хора бъдат освободени от крепостничество“, споделя Николай на Александра Смирнова-Росет.

За жал, Николай не съумява да освободи крепостниците приживе. При него, обаче, е неразрешено техните господари да ги продават без земя, а на крепостниците е разрешено да изплащат свободата си, в случай че имението на господаря им бъде продадено поради задължения. Когато Александър II най-сетне освобождава крепостниците през 1861 година, той и държавниците му употребяват данните и законопроектите, направени по времето на Николай I.
Запален художник и музикант
 Свободни източници

Измежду значимите каузи, императорът постоянно намира време да упражнява музикалната и художническата си заложба. Като млад Николай приключва за боен инженер – компетентност, в която има доста начертаване – мостове, оръдия, карти и така нататък Ето за какво той става добър художник. Освен това обича музиката и свири на разнообразни духови принадлежности, с което въодушевява внука си – бъдещия император Александър II, да се научи да свири на тромпет.  Свободни източници

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР