Негово Светейшество се ражда в скромно семейство на силно вярващи

...
Негово Светейшество се ражда в скромно семейство на силно вярващи
Коментари Харесай

Кои са ключовите моменти в живота на патриарх Неофит

Негово Светейшество се ражда в непретенциозно семейство на мощно вярващи хора. Светското му име е Симеон Димитров. 14-годишен постъпва в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, а по-късно продължава в Духовната академия „ Св. Климент Охридски ”. Голямата му обич е църковното пеене, което специализира в Москва. 30-годишен приема монашество в Троянския манастир с името Неофит.

На 24 февруари 2013 година на Патриаршеския изборен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е определен за Български патриарх и Софийски митрополит.

Денят на интронизацията му съответства с кулминационната точка на митингите против кабинета „ Орешарски ”. В първото си пасхално слово той уточни, че във време на завист и растяща неустановеност ни би трябвало обич към близък, дух на самообладание и амнистия.

Още през първата си година като патриарх взема решение няколко църковни рецесии като свадите в Троянския и Бачковския манастири, както и напрежението към гибелта на Варненския митрополит Кирил.

Историческо беше и решението, което Светият Синод взе през 2022 година - да признае Македонската православна черква. Това стана пет години, откакто Македонската черква съобщи, че признава Българската за своя църква-майка.

В последните години патриарх Неофит участваше единствено в най-важните църковни служби. Неколкократно той беше одобряван в болница с другия недоволства.

Негова цел беше постигането на единение както в църковните, по този начин и в държавните каузи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР