Негово светейшество папа Франциск ще направи апостолическо пътуване в България

...
Негово светейшество папа Франциск ще направи апостолическо пътуване в България
Коментари Харесай

Папа Франциск ще направи апостолическо пътуване в България

Негово светейшество папа Франциск ще направи апостолическо пътешестване в България от 5 до 7 май, с цел да поздрави българския народ и да даде на всеки българин своя благослов за мир и благополучие.

Той ще се срещне с представителите на държавните управляващи, с гражданското общество и с дипломатическия корпус, оповестиха от Католическата черква в България. Светият отец идва и с цел да посети Българската православна черква в лицето на Негово светейшество българския патриарх Неофит, както и Католическата черква в България, чийто висш овчар е папата. В България папа Франциск ще се срещне също с представители на религиозните вероизповедания. По време на апостолическото си пътешестване у нас папа Франциск ще посети София и Раковски.

Предвижда се папа Франциск да дойде на 5 май в 10.00 часа на държавния ВИП терминал на летище София, където ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. Деца в национални носии ще подарят цветя на Светия отец, след което българският министър председател и папата ще имат среща "на четири очи " във ВИП залата на летището.

Очаква се папа Франциск да бъде придружаван в България от държавния секретар на Светия трон кардинал Пиетро Паролин, който е вторият човек след папата, и от най-висши представители на Ватикана, дружно с многочислена публична делегация от към 75 души, заяви за Българска телеграфна агенция монсеньор Христо Пройков - апостолически екзарх и ръководител на Епископската конференция на Католическата черква в България. По думите му в делегацията се чака да са също кардинал Леонардо Сандри, който дава отговор за Източната конгрегация, и кардинал Курт Кох, който дава отговор за Секретариата за съединяване на християнските църкви.

След посрещането на държавния ВИП от министър-председателя Бойко Борисов, Светият отец ще се насочи към президентството, където ще бъде посрещнат с публична гала с военни почести от президента Румен Радев в наличието на представители на управляващите и на дипломатическия корпус. След това в Гербовата зала папа Франциск ще се срещне с президента Румен Радев, след което са планувани речи на двамата на площад "Атанас Буров ".

В 12.00 часа на 5 май би трябвало да стартира срещата на папа Франциск с патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна черква в Синодалната палата. Светият отец ще посети и патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски ", където ще насочи безмълвна молитва пред иконостаса на Светите братя Кирил и Методий.

В 13.00 часа папата ще произнесе от София своята обичайната молитва "Царица небесна " /Regina coeli/, с обръщение към целия свят, която се чака да бъде проследена от милиони телевизионни фенове. Най-значимото и най-масовото събитие с присъединяване на Папа Франциск ще бъде неделната Света литургия, която ще се състои на площад "Княз Александър Първи Батенберг " от 16.45 часа на 5 май.

Вторият ден от визитата на Светия отец у нас, 6 май, ще стартира с малко посещаване на папата в неофициална конюнктура в бежански център в София. След това папа Франциск ще отпътува за град Раковски, където в 11.15 часа в църквата "Пресвето сърце Исусово " ще отслужи Света литургия за първото причестяване на католически деца от цяла България. В 15.30 часа в църквата "Св. Архангел Михаил " в кв. Секирово, ще се състои срещата на папата с католическата общественост у нас, която ще е празник на вярата за всички католици в страната, означават от Католическата черква.

И осведомят, че визитата на папа Франциск в България ще приключи със събитие за мир - от 18.15 часа на площад "Независимост " в София, в наличието на представители на българското общество и на религиозните вероизповедания, тъй като той желае да насочи своя апел за мир по света от София. В центъра на града, на няколко метра разстояние са православната катедрала "Св. Неделя ", католическата конкатедрала "Св. Йосиф ", джамията "Баня баши " и синагогата. Затова деца, представители на другите вероизповедания, ще възпламенят факли, които са знак на светлината на мира.

Католическата черква в България ще подари на папа Франциск копие на иконата на Света Богородица от Несебър или Несебърската Богородица при визитата му у нас, заяви за Българска телеграфна агенция свещеник Христо Пройков. И изясни, че копие на иконата на Света Богородица от Несебър е носил постоянно със себе си Анжело Джузепе Ронкали, когато е бил в България като апостолически легат през предишния век - от 1925 година до 1934 година Той самият по-късно става папа Йоан 23-и и като подобен постоянно е бил с тази икона - до последния ден на живота си, изясни свещеник Пройков.

Иконата показва Богородица като Небесна закрилница и това е формалният подарък за папа Франциск от Католическата черква в България, сподели свещеник Христо Пройков. Попитан какъв знак е настоящето апостолическо пътешестване на папа Франциск в България след апостолическото пътешестване у нас преди 17 години на папа Йоан Павел Втори, свещеник Пройков съобщи, че визитата на папа Франциск в България е мотив за наша наслада и горделивост, защото България повече от 1000 години е християнска страна, а единствено в границите на по-малко от 20 години за повторно главата на Римокатолическата черква идва в България. "Това е една привилегия за нас, тъй като нашата в страна е в погледа на Светия трон и на папата. И се гледа с изключително внимание на общността на Католическата черква в България, която въпреки и дребна, е част от огромната универсална черква, каквато е Католическата черква ", разяснява монсеньор Пройков.

Мотото на апостолическото пътешестване на папа Франциск в България носи заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята " /Pacem in terris/, който е именуван "българският папа ". Това е енцикликата, която Анжело Ронкали написа и тя е настояща и до през днешния ден, означи монсеньор Пройков. Той акцентира, че по този метод папа Франциск "върви по стъпките на Анджело Ронкали у нас и приема заглавието на енцикликата "Мир на земята ", като мото на визитата си в България ".

Папа Франциск желае да бъде дипломат на мира, да засвидетелства уважението си към нашата татковина, да се помоли за мир и благополучие на България и да даде своя благослов на всеки българин, който го желае, сподели свещеник Пройков. По думите му Светият отец е избрал за мото на своето пътешестване в България заглавието на енцикликата "Мир на земята ", което демонстрира неговото предпочитание визитата му в страната ни да бъде под знака на мира. Онзи мир, който е толкоз безценен на сърцето на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали, прекарал 10 години от задачата си в България при започване на предишния век и станал по късно папа Йоан 23-и.

Това мощно предпочитание на папа Франциск да се моли за мира точно тук, в нашата страна, е безапелационен знак за цената на мира в нашия район и по нашите земи, където от епохи съществува обичайното религиозно общуване на доста разнообразни вероизповедания. Затова в формалното лого на апостолическото пътешестване на папа Франциск в България е изобразено земното кълбо, върху което нашият район е огрян от особена плодородна светлина, а глобусът е обхванат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята " - на български и на латински език. Има и две ръце, символизиращи грижите и молитвата за опазването на мира на Земята, които зависят от всеки от нас, а нашият район по Божията благосклонност, съхранява мира, пази го и го популяризира. Цветовете на логото са в тоновете на българския трикольор и на флага на Ватикана, разясни епископът.

Папа Франциск беше определен за глава на Римокатолическата черква на 13 март 2013 година, а интронизацията му беше на 19 март 2013 година Той е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени.
Рожденото име на папа Франциск е Хорхе Марио Берголио. Той е роден на 17 декември 1936 година в Буенос Айрес, Аржентина, в фамилията на италиански имигранти. Завършва компетентност технолог-химик, а по-късно избира пътя на богослужението и влиза в епархийската семинария във Виля Девото. На 11 март 1958 година става послушник в йезуитския медал. Завършва филантропични науки в Чили и през 1963 година се връща в Аржентина, където се дипломира в колежа "Свети Йосиф " в Сан Мигел с тапия по философия. От 1964 година до 1965 година преподава литература и логика на психиката в колежа "Непорочно зачатие " в Санта Фе, а през 1966 година е преподавател по същите предмети в колежа "Пресвети Спасител " в Буенос Айрес. От 1967 година до 1970 година следва богословие и получава тапия от колежа "Свети Йосиф ".

В биографията на папа Франциск се показва, че 82-годишният йезуит, някогашен архиепископ на Буенос Айрес, е видна персона в целия континент, само че постоянно е бил елементарен овчар, надълбоко обичан в своята епархия, която е прекосявал надлъж и простор с метро и с рейс през петнадесетте години на своето служение като свещеник. "Моето паство са бедните хора и аз съм един от тях ", е казвал бъдещият папа Франциск нееднократно, с цел да изясни решението си да живее в елементарен апартамент и да подготвя самичък вечерята си. Той постоянно поучава своите свещеници да демонстрират състрадание и апостолска храброст, и да държат вратите си отворени за всеки.

Когато папа Франциск приказва за обществена правдивост, приканва хората преди всичко да схванат катехизиса, да преоткрият десетте Божии заповеди и блаженствата. Неговата рекомендация е: в случай че следвате Христос, разбирате, че "погазването на достолепието на индивида е сериозен грях ".

Два дни преди да пристигна на апостолическото си пътешестване у нас папа Франциск насочи и видеообръщение към българския народ. Във видеообръщението си Светият отец отбелязва великото дело на Светите братя Кирил и Методий, и слага акцент и върху идната среща с Негово светейшество българския патриарх Неофит. "Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение сред всички християни ", споделя папата.
В приветствието си към българите папа Франциск акцентира, че неговото апостолическо пътешестване в България ще мине под мотото "Мир на земята ". Това е заглавието на енцикликата, написана през 1963 година от папа Йоан 23-и или така наречен Български папа - Анджело Ронкали.

Светият отец споделя, че идването му в България ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. "Защото вашата земя е татковина на очевидци на вярата, още от времето, когато Светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе доста потребен, който донесе доста плодове и в сложните моменти на предишния век. Много пъти това бе повтаряно от Свети Йоан Павел Втори, който работи толкоз доста, с цел да може Европа да преоткрие освободителната мощ на Христа и с цел да може да диша още веднъж и с двата си бели дроба ", споделя папа Франциск във видеообръщението си до българите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР