Негово Светейшество българският патриарх Неофит прие днес на официална среща

...
Негово Светейшество българският патриарх Неофит прие днес на официална среща
Коментари Харесай

Патриарх Неофит прие Николай Денков

Негово Светейшество българският патриарх Неофит одобри през днешния ден на публична среща министър-председателя Николай Денков, оповестиха от Българската патриаршия.

Негово Светейшество българският патриарх Неофит одобри на среща министър-председателя Николай Денков.

Приемът се състоя в постройката на Софийската света митрополия и в него участваха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Техни Преосвещенства - Мелнишкият свещеник Герасим, основен секретар на Светия синод, Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на патриарха, както и Теодор Атанасов - шеф на кабинета на българския патриарх, Емил Велинов - шеф на отдела " Протокол " при Светия синод, Ангел Младенов - секретар на Софийската митрополия, Иван Модев - шеф на кабинета на министър-председателя, Екатерина Попова - консултант, и Жасмина Донкова - държавен специалист в Дирекцията " Вероизповедания ".

В началото на срещата министър председателят Денков благодари за приема и изрече положителното отношение на държавното управление към задачата и делото на Българската православна черква както в предишното, по този начин и в сегашното. Той благодари и за това, че Църквата се включи в подпомагането на бежанците от Украйна, бягащи от войната с организирането на благотворителни акции и заслон.

От страна на Българската черква Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний благодари на страната за оказаната поддръжка и за помощта в пазаруването на храм за сънародниците ни в Щутгарт, Германия.

По време на приема бяха споделени разнообразни начинания и действия, които провежда Българската черква и в частност Софийската света митрополия, както и бе подложен въпросът за междурелигиозния разговор, в който БПЦ играе значима роля на обединител. Страната ни бе изтъкната като образец за любовта и толерантността сред вероизповеданията освен в Балканския полуостров, само че и в Европа.

Темата за религиозното обучение и въвеждането на предмета " Религия ", като задължителноизбираем, също бе разисквана. Духовниците споделиха на министър-председателя, че в последните няколко години Светият синод издаде учебници за предмета " Религия-Православие ", с които да се преподава в учебните заведения. Изтъкната бе и голямата изгода освен за църквата, само че и за страната от въвеждането на предмета, посредством който децата да бъдат учени на добродетелност, добрина и религия.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР