Негово Светейшество Български патриарх и Софийския митрополит Неофит ще посети

...
Негово Светейшество Български патриарх и Софийския митрополит Неофит ще посети
Коментари Харесай

Патриарх Неофит ще посети Самоков

Негово Светейшество Български патриарх и Софийския митрополит Неофит ще посети Самоков за празника на града - 21 август, когато Православната черква отбелязва паметта на свещеномъченик Симеон Самоковски - настойник на града.

Свещеномъченик Симеон Самоковски (със светско име Симеон Попович) става Самоковски митрополит през есента на 1734 година През 1737 година е задържан от турците, окован и хвърлен в тюрма, малтретиран и страдалчески умрял на 21 август същата година. Погребан е в притвора на Бельовата черква край града. През 1994 година при археологически разкопки, вляво зад вратата, е открит гроба с част от мощите на мъченика, част от св. Евангелие, митрополитския му скиптър и златоткана архиерейска одежда.

В навечерието на празника, на 20 август (неделя) в Бельова черква „ Рождество Богородично “, където е гробът на светеца, ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия, ръководена от Негово Преосвещенство Адрианополски свещеник Евлогий – свещеник на Рилската св. обител. След литургията ще бъде осъществен празничен водосвет и освещаване и разпределяне на благословена храна.

На 21 сутринта в Бельова черква ще бъде отслужена св. Литургия от духовниците от Самоковска духовна околия.

В 19.30 ч. Негово Светейшество патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит ще оглави Молебен и празничен водосвет в центъра на гр. Самоков. Очаква се празникът да бъде почетен и от президента президента Румен Радев и други публични лица.

Денят ще приключи с концертна стратегия на градския площад.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР