Неговата рамка днес бе представена от кмета Здравко Димитров и

...
Неговата рамка днес бе представена от кмета Здравко Димитров и
Коментари Харесай

Проектът за бюджет на Пловдив за 2022г. е 526 милиона лева

Неговата рамка през днешния ден бе показана от кмета Здравко Димитров и отрасловите заместник-кметове.

Приходите от делегираните от страната действия (ДДД) са 261 159 980 лева, а локалните – 264 954 066 лева

Общата дотация за ДДД е в размер на 235 969 792 лв. при 205 383 384 лева за 2021 година. В безспорна сума нарастването по отношение на 2021 година е 30 586 408 лв. или растеж от 14,89 на 100, който се дължи на повишаване на стандартите през 2022 година, считано от 1 април. С най-голямо нарастване в ДДД са средствата за обществените действия, обучение и опазване на здравето.

„ Бюджетът, който сме подготвили е в условия на война, на неотминала COVID-пандемия и траяла с месеци парламентарна рецесия. Но ние имаме цели, които ще продължим, макар галопиращата инфлация. Тя постанова и бизнесмените да са по-предпазливи, до момента в който са реализатори по редица инфраструктурни обекти “, уточни кметът Здравко Димитров и означи, че за първи път се отделят повече средства в региона на екологията. Той добави, че ще се влага повече и в спорта, и в културата.

Заместник-кметът „ Финанси и икономически действия ” Величко Родопски регистрира в резюме локалните доходи за 2021-а година, които демонстрират 93% осъществяване на проекта, което пък възлиза на 164 млн. лева Рамката на бюджета за 2022-а е със 108 млн. лева повече спрямо миналогодишната. Разликата идва от завишението на делегираните от страната действия и преходния излишък и предстоящите по-големи доходи от някои налози. Тази година се чака по-голяма събираемост от имуществени и други локални данъци, както и от приходи от благосъстоятелност.

Въпреки сложността на обстановката община Пловдив резервира равнището на налозите с минимално нарастване на някои такси и цени на услугите в опит да се обезпечат всички съществени функционалности на общината.

Капиталовата стратегия бе показана от отрасловия зам.-кмет Пламен Райчев. В нея се залага на салдото сред пет съществени бранша – пътна и инженерна инфраструктура, обучение, спортна и паркова среда, осветяване, просвета и исторически монументи. Като основни бяха изведени ул. „ Даме Груев “, „ Кукленско шосе “, „ Рогошко шосе “ и „ Голямоконарско шосе “, както и довършването на пречиствателната станция и частта „ Дунав “- „ Брезовско шосе “. Общината отделя и 2 млн. лева за възобновяване на детските площадки, като има желание и в идващите бюджети да залага средства по това перо.

В програмата са включени и строителните действия за детските градини „ Чучулига “, „ Каменица “, „ Зорница “, „ Веселушка “, също и нова постройка на Хуманитарната гимназия. Заместник-кметът Стефан Стоянов добави, че по просветителната инфраструктура общината има извоювани планове за над 20 млн. лева в разнообразни стадии на осъществяване. Очакват се и средства от Плана за възобновяване и резистентност. Продължава политиката за повече места в детските градини и ясли.

В Бюджет 2022 издръжката за тях е с 20% повече от предходната година. Считано от 1 април 2022 година са въведени и нови стандарти в детските заведения – 650 лева за прехрана на дете в общинска градина или учебно заведение и 1 125 лева за прехрана на дете в ясла, включващи и компенсиране отпадането на съответните такси. Община Пловдив е отделила 3,5 млн. лева за дофинансиране на разноските за прехрана там.

Екологията ще разчита на планове и действия, които да подобрят чистотата на въздуха, основаване на зони с ниски излъчвания и започване на така наречен морфология на отпадъците, обвързвана с разделното събиране. Във фокуса на ресора на Анести Тимчев попада Марица и плана за рехабилитация и облагородяване на зелените площи към реката, както и основаването на цифрова карта на растителността в града и мобилно приложение за сигнали от жителите към нея. Не беше пропусната и тематиката за построяването на трета клетка на депото за боклуци в Цалапица, която също следва да се построи.

Спортната инфраструктура в града ще се разшири с построяването в нови спортни зали в регион „ Западен “. Стадионите на „ Локомотив “ и „ Христо Ботев “ не престават да са приоритет, а съгласно отрасловия зам.-кмет Георги Титюков не по-малки по значимост са и басейнът „ Младост “ и стартирането на нов състезателен комплекс сред постройките на ЕГ „ Иван Вазов “ и ЕГ „ Пловдив “.

Инвестициите в културата за тази година ще са свързани с плановете за Небет тепе и Източната врата, както и кино „ Космос “. Заместник-кметът Пламен Панов означи и плануваните средства от 500 хиляди лева за къща „ Ламартин “ в Стария град и добави, че чака и резултати от кандидатствания по планове към Министерство на културата и Норвежкия финансов механизъм.

В индикативния годишен план за средства от Европейския съюз за плановете, които са в развой на осъществяване е посочено, че през 2022 година ще се усвоят финанси в размер на 154 064 870 лева, включително: безплатна финансова помощ – 115 950 587 лева, личен принос на община Пловдив – 38 114 283 лева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР