Негативи за българския потребител няма. Това каза Петьо Иванов, изпълнителен

...
Негативи за българския потребител няма. Това каза Петьо Иванов, изпълнителен
Коментари Харесай

Шефът на БЕХ: Негативи за потребителите от глобата от ЕК няма да има

Негативи за българския консуматор няма. Това сподели Петьо Иванов, изпълнителен шеф на БЕХ, по време на ексклузивен брифинг по отношение на наложената санкция на групата БЕХ от страна на Европейска комисия в размер на 77 млн. евро.

„ По отношение на изказванието, че българските консуматори евентуално са претърпели вреди, не се съгласяваме, тъй като от самото начало българския консуматор не е понесъл никакви негативи от твърдяната от комисията корист с доминатно състояние на сдруженията от БЕХ, „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “. Вие знаете, че секторът е мощно контролиран и във връзка с цените, които „ Булгаргаз “ продава стават след утвърждение на КЕВР. Касае се за хипотетично нарушаване, което е осъществявано за интервала 2010-2015 година и по-конкретно от това, което успяхме да се срещнем за самото решение, е за интервала от юли 2010 до януари 2015 година Много постоянно „ Булгаргаз “ е предложил услугата и доставката на природен газ на цени под неговата себестойност. В случай, когато имаме частен търговец, знаете, че такава функционалност няма по какъв начин да му бъде предоставена. Още по-малко той преднамерено да бъде принуден да търпи вреди от това, че би трябвало да бъде обезпечена търпима услуга за популацията. В подтекста на това смеем да твърдим, че негативи за българския консуматор няма “, добави Иванов, представен от " Фокус ".

По думите му БЕХ има опция да извърши нужните заплащания по санкцията в период.

„ Европейска комисия значително е смалила интервала, в който тя смята, че има осъществено нарушаване. Първоначално предлаганият вид беше към 8 години и половина, в този момент сме за 4 години и половина “, сподели още Иванов. По отношение на нужните средства за санкцията, Иванов съобщи, че БЕХ е емитент по две настоящи облигации. „ Имайте поради, че когато сме си подготвяли конспекта за изявленията от 2018 година този риск е бил калкулиран. Бил е споделен на рейтинговите организации и е оценен от съответните облигационери, които са записали присъединяване в нашата емисия “, добави още Иванов. Той изясни, че наложената глоба е по-малка от тази, която са разчели чисто финансово като бюджет. На въпрос каква е сумата, изгубена от БЕХ в КТБ, той добави, че тя е към 140 млн. лева

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР