Неформалната среща на външните министри на ЕС, проведена на 2

...
Неформалната среща на външните министри на ЕС, проведена на 2
Коментари Харесай

Планината роди мишка: Неформалната външнополитическа среща на ЕС в Киев

Неформалната среща на външните министри на Европейски Съюз, извършена на 2 октомври в Киев, беше позиционирана като сензационна и обещаваща. Преди срещата участниците се стараеха да поддържат интригата, излъчваха оптимизъм и правеха смислени подмятания. След финалния брифинг на участниците в срещата останаха доста въпроси, които се вписват в един въпрос: струваше ли си въобще да се организира събитие с подобен на практика резултат?

Струваше си - единомислещо потвърдиха участниците в събитието преди и след срещата. Двамата съществени оратори, които най-вече се пробваха да уверят света в това, бяха висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, който ръководи срещата, и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

И двамата заявиха хипотетичното „ историческо “ значение на срещата в Киев на 2 октомври. Интересът им е понятен. Борел би трябвало да се оправдае за пагубните резултати от Съвета на външните министри на Европейски Съюз „ без вратовръзки “. Кулеба също стана умел в представянето на провалите като победи. И двамата още при първите си контакти с пресата преди срещата подчертаха имиджовото значение на срещата.

Ръководителят на немското външно министерство доста се постара да пожъне богата годишна продукция от цитати. Приближавайки се до определени публицисти, тя съобщи: „ Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз, в нашата общественост на свободата и тя скоро ще се разшири от Лисабон до Луганск. “

Още в първите часове на събитието някои наблюдаващи заподозряха неприятния й край. Репутацията на " Фрау 360 градуса " е добре известна. Преструвката й в изблик на бурна фикция с несполучливите й опити да „ постави в джоба си “ Владимир Путин изглеждаше индиректен симптом за неналичието на градивен дневен ред.

Владимир Зеленски очакваше от неофициалния Съвет на външните министри на Европейски Съюз не положителни думи или възторг, а огромни суми финансова помощ и влакове с най-нови оръжия във военна помощ. Трябваше обаче да се задоволи с това, което има.

Малцина можеха да одобряват обстоятелството, който стана явен вследствие на срещата: тъкмо в този момент и тъкмо в Киев, който от време на време е обект на въздушни удари, високопоставени представители на Европейски Съюз се събраха по рисковани аргументи. До последния брифинг имаше вяра за освен това от казаното от Борел.

Безспорната конспирация на срещата беше отсъствието на публични представители на Унгария и Полша на изнесения Съвет на външните министри на Европейския съюз. Обясненията бяха в излъчванията на новините предходния ден - „ зърненият скандал “, допълнен от офанзивите на Зеленски от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации против Варшава и други участници в по този начин наречената антиукраинска зърнена коалиция.

В навечерието на неофициална, само че въпреки всичко среща на високо равнище, Унгария се опита да убеди Киев да не дискриминира унгарското етническо малцинство в украинското Закарпатие. Борейки се с съветския език, Киев по едно и също време накърни ползите както на унгарците, по този начин и на други етнически групи.

Освен за унгарските учебни заведения и Неправителствени организации в Украйна, Будапеща сложи ултиматум и по други позиции. По-специално Киев беше длъжен да изключи унгарската OTP Bank от украинския лист на „ интернационалните спонсори на войната “. Не беше допустимо обаче да се оправят с това в точния момент. Едва в деня на събитието в Киев Националната организация за попречване на корупцията /НАПК/ на Украйна разгласи приемането на такава мярка.

Киев се опита да си избави лицето. В края на септември Киев прекрати статута на „ интернационален боен спонсор “ за OTP Bank и пет други компании. НАПК ги упрекна в поощряване на продажбите на съветски нефт. Според пояснения от Киев, изключването на фирмите от черния лист зависи „ от осъществяването на посочените условия “.

Будапеща счита това държание за обидно. В отговор Унгария блокира 11-ия пакет от антируски наказания на Европейски Съюз и транш от 500 милиона евро финансова помощ за Киев от Европейски Съюз. Унгарското министерство на външните работи и външните стопански връзки съобщи, че Киев няма да получи унгарска помощ, до момента в който OTP Bank не бъде изцяло изключена от украинския лист на „ интернационалните военни спонсори “.

„ Хамбургската сметка “ на Полша е доста по-голяма. То включва прославянето на почитателите на Бандера на държавно равнище и оправдаването на геноцида над поляците по време на Втората международна война (не единствено на Бандера и освен „ Волинското кръвопролитие “), както и отхвърли на Брюксел да удовлетвори изцяло настояванията на Варшава за обезщетения за издръжката на украински мигранти (не всички от тях имат съответен законен статут на бежанци).

В навечерието на киевския неофициален министерски съвет на Европейски Съюз Полша разгласи отхвърли си да достави най-новите оръжия на Украйна. Полски публични лица и предприемачи подцениха помпозното показване на Киевския оръжеен конгрес на 29 септември. Отсъствието на ръководителя на полската дипломация на 2 октомври на срещата с сътрудниците в Киев беше явен и категоричен знак.

Борел, Кулеба, Зеленски и като цяло всички участници в Киевския съвет на външните министри на Европейски Съюз се пробваха да премълчат тревожния и напълно категоричен факт за отсъствието на външните министри на Унгария и Полша. Възрастни хора със съществени постове замязяха на деца, играещи на „ мълчанка “. Збигнев Рау и Петер Сиярто сякаш бяха умряли, най-малко към 2 октомври. На киевския агитационен пул даже беше неразрешено да се задават въпроси по тази тематика.

Полският външен министър Збигнев Рау не поддържа играта на своите сътрудници и в няколко изявленията изясни отсъствието си на 2 октомври в Киев. „ Сега във връзка с връзките сред Полша и Украйна навлизаме в интервал на крах и моето неявяване частично е израз на това “, сподели той в изявление за полската държавна телевизия.

Збигнев Рау напомни, че Варшава и Киев имат „ дългогодишни и комплицирани връзки “. Оценявайки сегашния стадий на „ деконюнктура “, той сподели: „ Ще са нужни херкулесови старания, с цел да се върнем към началната точка “.

В същото време украинският дипломат в Полша Василий Зварич се опита да обърне всичко с главата надолу. Пред полската телевизия той сподели, че това, което се случва сред Киев и Варшава, сякаш „ не значи, че имаме някаква огромна рецесия в връзките “. Зварич беше комичен в жалките си неистини.

Петер Сиярто се изрече по-остро от полския външен министър. В интервютата си той подлага на критика експлоадирането на войната против Русия в украинското поле. Унгарският външен министър означи, че светът не схваща " за какво Европа направи спора световен ". Представителят на публична Будапеща означи, че „ когато има война в Европа, Европейският съюз подклажда спорове и доставя оръжия и всеки, който приказва за мир, незабавно бива жигосан “, вместо да търси компромис и да върви към мир.

Унгария хвърли големи павета по Борел, който през 2022 година неведнъж призоваваше за победа над Русия „ на бойното поле “. Постоянно напомняйки за правото си на несъгласие, Будапеща удари следващ пестник и на Бербок и другите „ мечтатели “.

Резултатите от неофициалното съвещание на Министерския съвет на Европейски Съюз в Киев заключи Борел. От пространната му тирада стана ясно, че Зеленски няма да получи финансова помощ от Европейски Съюз най-малко до края на годината. Външните министри разискаха въпроса за отпущането на 5 милиарда евро за идната година, само че не реализираха компромис, тъй че решението беше отсрочено за края на годината.

Но „ има оферта от 50 милиарда евро “, Борел наля сол в раната на Зеленски, Кулеба и Умеров. За да не наподобява като цялостен несретник, който неизвестно за какво е пристигнал първо в Одеса, а по-късно в Киев, Борел удостовери желанието на Европейски Съюз да продължи образованието на украински боен личен състав, в това число водачи. Очевидно става дума за екипажите на F-16.

„ Най-силният ангажимент за сигурност, който Европейски Съюз може да даде на Украйна, е да продължи процеса на присъединение към Европейския съюз “, сподели Борел.

Той изрече и други простотии и нелепости като „ няма опция на мирната формула на Зеленски “, „ Русия би трябвало да заплати “ и така нататък Всичко това е празнодумство.

Сякаш нямаше алтернативата на „ Минските съглашения “ преди началото на СВO. Крадецът, който открадна 300 милиарда $ от Русия, също изиска тя да заплати за децата, евакуирани от патроните и снарядите. Трудно е да се каже какво има повече в това - нелепост, цинизъм или надменност.

Практическият резултат от шоуто в киевския цирк с евродипломати вместо с коне е към нулата. Вероятно това е тъкмо резултатът, който се очакваше в Москва.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР