Неефективно правосъдие, празноти в правилата за хората по върховете на

...
Неефективно правосъдие, празноти в правилата за хората по върховете на
Коментари Харесай

Съветът на Европа: За политическия връх в България правилата и почтеността не важат

Неефективно правораздаване, празноти в разпоредбите за хората по върховете на властта и подвластни медии са отличителни черти на положението с битката с корупцията по върховете на властта в България.

До такива заключения стига Групата на страните, борещи се с корупцията GRECO към Съвета на Европа, написа.

В отчета, оповестен в четвъртък, се прави оценка антикорупционната правна рамка в България за първи път от 2014 година насам.

Групата на страните, борещи се против корупцията към Съвета на Европа, е антикорупционна мониторингова организация, която следи за сходството на законодателството в страните, членуващи в нея с антикорупционните принадлежности на Съвета на Европа. България е част от нея от 1991 година и до момента е била оценена четири пъти - през 2001, 2004, 2009 и 2014 година

GRECO открива голям брой пропуски в държавната система за битка с корупцията, които я вършат неефективна.

 

Като такива се показват:

- безотговорност на изпълнителната власт,
- неявяване на закон за лобизма,
- методът, по който се ревизират имотните заявления на висшите длъжностни лица,
- липса на правила за държание и оценка на риска от корупция,
неяснота за политическите кабинети и съветници.

Посочва се, че отсъствието на присъди за корупция по върховете си остава уязвимост на правораздаването, като в отчета е записано, че " неналичието на ефикасна реакция на наказателното правораздаване против корупцията на високо ниво поредно се отличава измежду главните дефекти на българската антикорупционна система ".

Препоръчва се и усилване на оперативната самостоятелност на полицията, " с цел да се предотврати непозволено политическо въздействие върху нейните дейности ", както и въвеждане на " всеобхватно законодателство, с цел да се подсигурява ефикасна отбрана на лицата, сигнализиращи за нередности ".

Експертите на GRECO откриват, че медиите са сложени според от приходите от реклама, обезпечавани им от страната, непрозрачно систематизиране на средствата и закани и оклеветяване на проверяващи публицисти.

Политическият връх

Докладът открива, че политиците по върховете на властта постоянно са пропуснати от разпоредбите, които ръководят държавната администрация. Така за тях не важи етичният кодекс, а имуществените им заявления се ревизират единствено по документите, съдържащи се в наличните бази данни. GRECO показва, че няма правила за другарство с лобисти и други страни, влияещи на държавните политики и че няма бистрота за хората, които поучават държавния хайлайф и за тяхната отговорност.

Експертите означават, че няма система за инспекция на честността на чиновниците в администрацията, заемащи позиции с висок корупционен риск. Висшите постове са изключени от етичния кодекс за държанието на централната администрация, признат през 2020 година Те оповестяват, че им е дадено това да бъде поправено до 1 януари 2023 година, като бъде признат подобен кодекс и за лицата, заемащи висши обществени длъжности в изпълнителната власт.

" Предвид мащаба на казуса с корупцията в България, и нуждата от повишение на прозрачността и отчетността в централното ръководство, неналичието на използвани правила за държание за лицата, заемащи висши държавни длъжности, е сериозен минус, който следва да бъде прегледан предпочитано ", е записано в отчета.

Препоръчва се да се вкарат всеобхватни правила за етично държание и честност за държавния хайлайф и за техния настойнически уред, да се разгласяват имената на съветниците на премиера и другите действия, които правят.

Институционална неефективност

При инспекцията на място GRECO откриват, че няма изясненост за функционалностите на другите органи, борещи се с корупцията.

Те откриват, че Комисията за битка с корупцията, има доста пълномощия, само че " е значително неефективна ". Отправят се забележки и към процедурите за назначение на управлението й.

Посочва се, че законът за достъп до информацията не се ползва поредно, както и че разпоредбите за авансово консултиране на законопроекти се заобикалят, като те се дават за внасяне на депутати, които са изключени от условието за това.

Като " значим пропуск " се характеризира неналичието на правила за контактите на представителите на властта и на администрацията с лобисти или други представители, оказващи въздействие върху образуването на държавни политики. Авторите на отчета прибавят, че са получили увещание, че подобен закон ще бъде препоръчан до есента.

GRECO намира, че вътрешните инспекторати на институциите, не са задоволително самостоятелни, тъй че да разкриват нарушавания и нередности.

Подобни проблеми се намират и в Министерство на вътрешните работи, което също е обект на оценката. Обръща се внимание на непубличните дарения, с които някои общини се пробват да си завоюват благоразположението на полицията и се предлагат промени в реда за спонсорството и даренията за Министерство на вътрешните работи.

Докладът категорично отбелязва, че обвиняванията в полицейска грубост не са необичайност, като се цитират случаите на физическо принуждение против протестиращи и публицисти през 2020 година, като се прибавя, че " наподобява, че причинителите на тези дейности не са били глобени, а в някои случаи даже не са разпознати ".

Правораздаването е незадоволително

" Понастоящем отговорът на българското наказателно правораздаване на случаите на корупция, включващи лица, заемащи висши държавни длъжности, е неудовлетворителен и би трябвало да бъде прегледан незабавно ", е записано в отчета на GRECO.

Експертите показват, че са изслушали и двете страни - обвиняващите прокуратурата, че не води самодейни следствия и самата прокуратура, която се оплаква от неприятно събрани доказателства и от закриването на профилираното произвеждане.

Те не вземат страна, само че предлагат следствията на корупция по върховете да се водят систематично и да се отстранен процесуалните спънки, които пречат да се проверяват такива сигнали.

Свободата на медиите

" Разследващите публицисти, които отразяват проведената престъпност и корупцията, постоянно са обект на отрицателни акции, стратегически каузи срещу общественото присъединяване (SLAPP), закани и от време на време физически набези, които наподобява не са последвани от съответни правни и политически отговори от страна на управляващите ", заключват специалистите.

Те прибавят, че са останали с усещането, че " мащабите на казуса с корупцията в България не се отразяват съответно в медиите ". И акцентират, че политическата принадлежност на членовете на Съвета за електронни медии (които се излъчват от квоти на Народното събрание и президента) " въздейства негативно върху публицистичната самостоятелност на публичните медии, а независимостта на частните медии е застрашена от ползите на техните притежатели ".

" Сплашването от политици, както и административният и правосъден напън против издатели и публицисти са нормална процедура ", се показва в отчета.

Защо отчетът GRECO е значим

България е измежду страните-учредителки на Групата страни против корупцията към Съвета на Европа (GRECO). Докладите на групата са структурирани в кръгове и са на друга тема. Те дават периодическа оценка за осъществяването на всяка отправена към държавата-членка рекомендация, както и цялостна оценка на степента на осъществяване на тези рекомендации.

Препоръките на антикорупционния орган на Съвета на Европа не са наложителни, само че, сходно на тези на Венецианската комисия (също орган към Съвета на Европа), са мощно целесъобразни и експертни и дават отражение върху редица решения - политически и законодателни. За България тези рекомендации се отнасят освен към законодателния орган, само че и към активността на Висшия правосъден съвет да вземем за пример. (В момента обаче Висш съдебен съвет действа с изминал мандат и това ще продължи и в идната най-малко половин година до момента в който Народното събрание не задвижи процедура по избора на нов състав.)

В предишни отчети България е била подложена на критика за неналичието на задоволително дейно използване на законодателство, което да регламентира финансирането на политическите партии. Последните отчети бяха фокусирани върху оценка на предварителна защита на корупцията измежду висши чиновници на изпълнителната власт, както и в правоохранителните органи, правната и институционална рамка, спора на ползи и декларирането на имущество.

Докладът на GRECO, установените в него проблеми и рекомендациите, които се насочат могат да окажат въздействие върху приемането на ново антикорупционно законодателство и основаването на нов антикорупционен орган, който да смени в този момент настоящата КПКОНПИ. Подобна поръчка дават последните няколко Народното събрание, само че законопроектите към момента не са дефинитивно гласувани и признати. Те са част от Плана за възобновяване и резистентност, съгласно който България е поела ангажимент да консултиране осъществяването на ограниченията от него както с Венецианската комисия (по отношение на правосъдната реформа), по този начин и с Групата на страните против корупцията (GRECO).

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР