Нееднократно сме заявявали, че ветото за Република Северна Македония не

...
Нееднократно сме заявявали, че ветото за Република Северна Македония не
Коментари Харесай

Таско Ерменков, БСП: Няма как сега да говорим за вдигане на ветото на Северна Македония

" Нееднократно сме заявявали, че ветото за Република Северна Македония не е въпрос към България, а към тях самите по какъв начин си извършват отговорностите по контракта за добросъседство. За момента ние от Българска социалистическа партия не виждаме прогрес в това отношение, с цел да вдигнем ветото. Македония може да влезе в Европейски Съюз само и единствено, когато извърши отговорностите си по двустранния контракт. " Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и енергиен специалист Таско Ерменков в ефира на Euro News.

" За страдание и ние си имаме нашите неточности, с цел да стигнем до това състояние, тъй като през 2019-та година, когато българския парламент без присъединяване на Българска социалистическа партия ратифицира абсолютно приемането на Македония в НАТО, аз тогава заявих, че в този момент е момента да сложим няколко тематики на масата, като да вземем за пример, че ратификацията ще бъде последния компромис от наша страна, в името на това да вървим дружно ", сподели още Ерменков и добави, че откакто тогава социалистите не са били чути от някогашните ръководещи, то резултата през днешния ден е подобен, че Македония е решила да не трансформира това си държание и по повод приемането им в Европейски Съюз.

По думите му нищо в отношението на Македония към българите там не се е трансформирало и българите там към момента се считат за малцинство, а не за пълноправни жители, каквито са. " И до момента в който това не се промени никакви гаранции не могат да ни дадат, че тези проблеми ще бъдат решени, а даже и тогава не съм уверен, че тази гаранция ще ни бъде задоволителна, с цел да вдигнем ветото ", добави още членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия.

" Въпрос на президентската институция е това дали ще се свика КСНС и не желая да влизам в пълномощията на Радев, само че при изискване, че има брожения в обществото, то един от методите тематиката с Македония да бъде доведена до рационални граници е президента да свика КСНС, с цел да може да се чуе още един път нашата позиция, а не да се получава илюзията за разнобой ", безапелационен бе Ерменков по отношение на нуждата от привикване на КСНС още един път акцентира, че в случай че ветото за присъединението на Македония бъде вдигнато просто по този начин, то социалистите ще изоставен обединението и разясни, че обстановката с тях е една от алените линии на левицата още от самото им влизане в управническата коалиция.

" Темата управническа стратегия е гореща тематика и тя би трябвало да бъде решена, тъй като в противоположен случай се основава усещане, че се движим в една неприятна посока на взимане на решения без дълготраен небосвод. Тази стратегия е наложителна и по тази причина ние от Българска социалистическа партия настояваме такава да има ", разясни той по отношение на различията в обединението " за " и " срещу " приемането на управническа стратегия.

Ерменков се разгласи за обновяване на договарянията с " Газпром ", тъй като по думите му диверсификация не значи просто да сменяем газта на " Газпром " с полутечен газ от друго място, за и действителностите са такива, че няма по какъв начин дълго време да останем енергийно самостоятелни от Русия и добави, че газта ни е била спряна, тъй като сме отказали да плащаме по новите условия, които от Русия са определили, до момента в който в това време множеството страни са ги спазили и в този момент си получавата газта.

" Русия назовава всички страни от Европейски Съюз вражески страни, само че когато приказваме за стопанска система и за това да защитим ползите на българите значи, че би трябвало да търсим решенията, които са преференциални за нашите съграждани, а цените на контрактуваните 2 танкера полутечен газ при всички положения няма да са по-ниски от това, което сме получавали досега. Също по този начин това съставлява 2% от годишното ни ползване и е значимо да отбележим, че до края на годината няма декларирани други количества ", добави още социалистът по отношение на обстановката с доставки на синьо гориво.

В умозаключение Таско Ерменков сподели, че за социалистите присъединяване във властта не е самоцелно. " Основното за нас е развиването на стопанската система, с цел да могат хората да живеят по-добре и в случай че забележим, че този интерес се нарушава повече нямаме работа в обединението ", довърши той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР