Нееднократно от БНБ е отправяно предупреждението, че прекаленото нарастване на

...
Нееднократно от БНБ е отправяно предупреждението, че прекаленото нарастване на
Коментари Харесай

Месечните вноски по ипотечните заеми ще нараснат с 60-90 лв., а потребителските кредити- с 15-30 лв.

Нееднократно от Българска народна банка е отправяно предизвестието, че прекомерното повишаване на кредитния портфейл на банките в условия на несигурна икономическа среда и висока инфлация може да докара до утежняването им, напомни пред БНР кредитният съветник Тихомир Тошев:

 

" Вдигането на минималните запаси е мярка, която Централната банка употребява, с цел да накара банките да са по-внимателни в кредитирането. Тя също в решението си афишира и това, че чака в идващите месеци повишаване на лихвите и по тази причина желае пазарът да е предпазен от бъдещо утежняване на заемите на потребителите.

 

Какво ще се случи с лихвите по ипотечните заеми?

 

В края на годината лихвите по ипотеките ще са в границите на 3 до 3,5 %, което не е толкоз ужасно, сега те се движат сред 2 и 2,3 и 2,8 ", когато приказваме за новоотпуснати ипотечни заеми, а при към този момент изтеглените заеми от този тип?

 

" При тях също ще има леко повишаване, само че то ще е последователно и повече ще се случи в идната година. Това значи за междинните заеми в другите градове в България по-висока вноска с сред 60 и 90 лева ", което съгласно Тошев на фона на растежа на приходите няма да откаже хората от плануваната покупка на парцел с ипотека.

 

А по какъв начин ще се отрази това на потребителските заеми? " Ръстът ще е малко по-висок – към 1 процентен пункт до края на годината, само че те са за по-малки суми и това значи още по-ниско нарастване на месечната вноска – сред 15 и 30 лв. ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР