Недялко Славов, областен управител на Смолян и бивш депутат, обясни

...
Недялко Славов, областен управител на Смолян и бивш депутат, обясни
Коментари Харесай

Вечерният час: начин на употреба по време на епидемия

Недялко Славов, регионален шеф на Смолян и някогашен народен представител, изясни пред " Капитал ", че мярката за вечерен час не важи за работещи и я прави оценка като сполучлива на територията на региона към този момент.

© Юлия Лазарова За доста хора новината, че редица общини постановат вечерен час като мярка против разпространението на COVID-19, остави противен привкус и подсети за отминали времена на лимитирани персонални свободи.

За малолетните такава мярка беше въведена във Велинград, Чирпан и Брезник да вземем за пример. По-рестриктивният ѝ вид обаче влезе в действие на територията на цялата област Смолян, Козлодуй и Елин Пелин - жителите там би трябвало да се приберат надлежно до 20 или 22 часа вечерта. Мерките не важат за работещи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Без подозрение това е най-малкото странна мярка, защото самичък по себе си вечерният час не може да спре болестта - хората биха могли да излязат от изолацията си и денем. Затова и главният въпрос към тези, които са го приложили, е за какво е въведена и какъв е резултата. Краткият отговор: да спрат заниманията по мрачно и да се улесни работата на полицията, защото в по-малките градове наподобява, че част от популацията не е било дисциплинирано и не съблюдава рекомендациите за обществена изолираност.

Край на купоните

Решението да влезе в действие вечерен час се взима откакто са установени случаи на инфектирани с ковид в района, настояват локалните управляващи. " Моментът, в който се разбра, че тестът [на пациента] е позитивна, се реши от кмета и щаба, който е обвързван с оценка на ограниченията за ковид, да се вкара тази мярка ", сподели Николай Савов, зам.-кмет на община Елин Пелин, където хората би трябвало да се приберат по домовете до 20.00 - много рано, както самият той признава. Там имало случай на двама инфектирани в село Раковица.

" Имаше една ария на група " Тангра " преди време - в дребните градове животът завършва в 10 с първа стратегия или нещо такова ", споделя той пред " Капитал ", като прибавя обаче, че в Елин Пелин казусът не бил тъкмо подобен. Според изследването на екипа в общината рискови били " младежи, които излизат да се веселят, да пият, да си приказват ".

" Мислехме, че не може да ги отлепим от компютрите, в този момент се оказа че не можем да ги приберем у дома ", изяснява той, като акцентира, че там възрастните били по-дисциплинирани от младите. Заедно с полицията доброволни групи от общината обикаляли и " учтиво " молели хората да се прибират. Изненадващо за него, мярката въпреки всичко се съблюдава макар негодуванието. " Улиците опустяха. Имаме и положително видеонаблюдение, с цел да следим обстановката и хората го знаят. Все отново вършим взаимни отстъпки, не е военно състояние ", твърди зам.-кметът.

И на фамилните сбирки

" Това предложение беше разисквано на съвещание на регионалния съвет по сигурност. Беше препоръчано за разглеждане от страна на органите на Министерство на вътрешните работи. Заседанието беше в деня откакто се установи първият случай на болестта в смолянска област ", споделя Недялко Славов, регионален шеф на Смолян, пред " Капитал ". Там вечерният час важи от 22 часа, като по думите на Славов някои общини в региона към този момент са били подхванали мярката, преди тя да обхване целият район.

" Ние сме област, в която огромна част от популацията е на гурбет в огромните градове или чужбина. Сега има сериозна наклонност за завръщане по родните места и тези, които се завръщат от чужбина, по остаряла българска традиция се събират - родственици, другари ", споделя регионалният шеф. Той изясни, че в някои ромски махали празненствата продължавали с дни, само че прецизира, че възбраната важи за всички жители, освен за тези общности.

" Тази мярка разрешава по-оптимално обмисляне на човешки запас на органите на Министерство на вътрешните работи, които са натоварени и с контролно-пропусквателните пунктове, със следенето на тези под карантина ", добави Недялко Славов.

Хората обаче по този начин или другояче могат да се съберат преди 22 часа и по този начин още веднъж да имаме разпространяване на вируса, съгласява се Славов. " Идеята е да не придобива размер, в който да се кара по три-четири дни поредно. Без да се навлиза в най-елементарни права и свободи органите на реда да може да ги изпратят по домовете им ", споделя той.

Не единствено тук

В събота вечер румънското държавно управление, която е в 30-дневно изключително състояние, разгласи, че вкарва народен вечерен час от понеделник, 23 март, доникъде на април. Хората няма да могат да излизат от 22 вечерта до 6 сутринта, като изключението е за работещи по това време и нуждаещи се от здравна помощ. Към момента на оповестяването на мярката в Румъния нямаше нито една жертва, само че записаните случая на инфектирани с COVID-19 бяха общо 367.

Сърбия също вкара мярката, като там би трябвало да се съблюдава от 20 вечерта до 5 сутринта. В Ница възбраната важи от 23 часа вечерта до ранните часове на сутринта. Германските градове също малко по малко обмислят и вкарват сходна мярка. Във Фрайбург влезе в действие цялостна възбрана за жителите на града да излизат без основателна причина - да пазарят за храна и медикаменти, да вървят на работа или да посещават сътрудниците си. Позволени са разходките или тренировки на открито, само че единствено с хора, които живеят в същите семейства, или независимо. Редица щатски управляващи в Съединени американски щати също започнаха този метод.

Забрани по света има и за излизане през целия ден. Например в Индия направиха " дневен " час - от 22 март до април всички би трябвало да стоят вкъщи от 7 сутринта до 9 вечерта. Подобни ограничения са взети и в Перу и Шри Ланка.

Какво сочи науката

Джеймс Дъдли, специалист с 32 години опит и учител по престъпно право в San Francisco State University, проучва мярката в своя публикация в сегашния подтекст на епидемията. Той разяснява, че правоохранителните органи не би трябвало да са водещи във въвеждането ѝ, а тя би трябвало да идва от най-високите етажи на държавното управление, от регионален шеф, кмет или oт здравните служби. У нас макар че точно сходни институции афишират със заповед мярката, тя е въодушевена от Министерство на вътрешните работи, а не от Националния щаб да вземем за пример. Посланията би трябвало да са ясни и недвусмислени, изяснява още Дъдли.

Според изследване от 2015г., оповестено в American Journal for Preventative Medicine, проучванията сочат, че вечерният час е сполучлив в намаляването на младежката престъпност и за здравето на младите.

Проучване, обвързвано с епидемията от ебола и оповестено в журнала Social Science & Medicine през 2017г., открива, че в Либерия да вземем за пример хората са спазвали вечерния час, само че са били раздвоени да го поддържат като мярка. Изследването сочи още, че до каква степен се съблюдават ограниченията в страната е мощно обвързвано с доверието в държавното управление.

Именно терзанията от потреблението на сходни ограничения у нас като репресивни основават съпротива против вечерния час. Освен това неналичието на цялостна тактика, както и ефикасна обществена и предварителна връзка за причините в поддръжка на мярката подкопава нейното въвеждане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР