Недоволство сред пациентски организации от гласувания на първо четене бюджет

...
Недоволство сред пациентски организации от гласувания на първо четене бюджет
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев:Ако имаме фокус върху превенцията, това автоматично намалява бремето да лекуваме скъпо последиците

Недоволство измежду пациентски организации от гласувания на първо четене бюджет на Здравната каса. Причината - още веднъж не достигали пари за новаторски лекарства и лечения, които са непостижими за заплащане от пациентите.

За 2023 година бюджетът на Здравната каса е в размер на 7,027 милиарда лева, което е с над 900 милиона повече от този за предходната година, като най-вече средства са отделени за извънболничната помощ в лицето на персоналните лекари. Немалко обаче асоциации на хора с хронични болести са обезпокоени, че средствата за новаторските медикаменти не нарастват задоволително. Но въпреки всичко и те потеглят нагоре. За сметка на това фокусът на бюджета е върху профилактиката и предварителната защита. Преди 13 години Боряна Ботева е диагностицирана с болест на Бехтерев - хронично ревматоидно заболяване на гръбначния дирек, което визира към 30 хиляди души у нас.

„ Това е болест за цялостен живот и с цел да можем да живеем обикновено, имаме потребност от лекарства ", споделя дамата.

Т.нар. новаторски биологични медикаменти обаче не са толкоз налични, колкото редица други лекарства в аптечната мрежа.

„ Проблемът е по-скоро чисто административен - по-късно навлизат медикаментите в България в съпоставяне със междинното равнище в Европейски Съюз. И без значение, че пациентът е диагностициран, той няма достъп до новаторското лекуване поради административни неуредици ", добави Боряна.

Пациентите, които разчитат на новаторски медикаменти и лечения, наблюдаваха гласуването на бюджета на Здравната каса във вторник. С вяра парите за тях да са повече.

Резултатът: плюс 900 милиона в общата план-сметка за здраве и фокус, подложен върху профилактиката и предварителната защита.

„ Ако имаме фокус върху предварителната защита, това автоматизирано понижава бремето да лекуваме скъпо последствията ", разяснява доктор Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание.

Парите за новаторско лекуване също ще са повече, само че остават незадоволителни, считат пациенти с хронични болести. В отговор зам.-председателят на Здравната комисия в Народното събрание изясни, че даже когато заплаща за най-евтините медикаменти, касата не дава по-ниско качество на лекуване.

Означава ли по-ниската цена спад и в качеството на лекуването - питаме юриста по медицински право Христина Николова.

„ Стойността на скъпо струващите лекарства е избрана на база 8 референтни други страни в Европейски Съюз. Да, гледа се постоянно цена, само че това не значи, че е най-лошото на пазара, което има ", изясни юристът.

Но рецензиите към бюджета на касата не стопират дотук. „ Докато бях и член на надзора на касата в предходния му мандат видях, че действително няма правила, по които се дефинира и се разходва бюджетът ", разяснява Николова.

„ Ако желаеме да вършим огромни промени, те ще бъдат с бюджета, който ще бъде импортиран наесен за 2024 година ", изясни Симидчиев.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР