Недоволните от държавната си субсидия учени от Българската академия на

...
Недоволните от държавната си субсидия учени от Българската академия на
Коментари Харесай

Учените от БАН ще искат среща с премиера заради държавната субсидия

Недоволните от държавната си дотация учени от Българската академия на науките (БАН) ще желаят среща с премиера Бойко Борисов. Това е идната стъпка, която те подхващат като част от митинга си против гласувания от Народното събрание бюджет за академията от 83 млн. лв..

Решението беше взето на съвещание на общото заседание на Българска академия на науките в понеделник. " Подготвяме писмо до премиера ", сподели след съвещанието ръководителят на общото заседание проф. Евелина Славчева, представена от БНР. Исканията на учените са да се усили дотацията за идната година с 38 млн. лв., макар че предходната седмица те упорстваха за бюджет от най-малко 98 млн. лв.. Стипендиите на докторантите да се равняват на една и половина минимални заплати, а не да станат 500 лв., както предложи държавното управление. Искат и научните институции да получават целево финансиране съгласно оценката за работата им.

Миналата седмица учените от Българска академия на науките стачкуваха пред централната постройка на академията, която е на метри от Народното събрание, до момента в който в него се гледаше бюджетът за следващата година. На фасадата ѝ бяха пуснати и черни флагове - знак на печал. Въпреки недоволството на учените депутатите одобриха предлагането на държавното управление за дотация от 83 млн. лв.. Според представителите на Българска академия на науките този бюджет е " ликвидационен " и заплашва съществуването на научната институция.

Управляващите, в лицето на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова, дадоха отговор на настояването за повече пари с това, че учените желаят да си обезпечат сигурни заплати посредством държавната дотация. Според нея те би трябвало да търсят повече финансиране по планове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР