Недоволни ще излязат по улиците на Великобритания, Франция, Германия, Испания

...
Недоволни ще излязат по улиците на Великобритания, Франция, Германия, Испания
Коментари Харесай

Европа е изправена пред стачки и протести

Недоволни ще излязат по улиците на Англия, Франция, Германия, Испания и Австрия

Европейските страни са изправени пред серия от стачки и митинги през идващите дни против повишаващите се цени на енергийните източници и увеличаващите се разноски за живота, съобщи. Ето къде и защо ще стачкуват:

Англия

- Повече от 70 000 академични чиновници от 150 английски университета ще стачкуват три дни през ноември поради заплащането, изискванията на труд и пенсиите, заяви профсъюзът на университетите и колежите.

- Работниците в английската компания за пакетиране DS Smith, измежду чиито клиенти е и колосът за онлайн търговия Amazon, са дали своят вот с огромно болшинство да стартират стачка след спор с управлението за заплащането, заяви синдикатът GMB.

- Медицинските сестри във Англия също ще стачкуват на 5-ти ноември, заяви синдикатът им. Неговите членове са се сблъскали с действителни съкращения на заплатите през последното десетилетия, настояват профсъюзите.

- Тридневната стачка на десетки хиляди английски железопътни служащи, планувани за тази седмица, бяха спрени, до момента в който се водят " интензивни договаряния " в дълготраен спор по отношение на заплащането и изискванията на труд, разгласи синдикатът RMT. По-малкият профсъюз TSSA съобщи, че също е отменил плануваните стачки за 5, 7, 8 и 9 ноември, с цел да организира диалози с шефовете на железопътната компания и други оператори на услуги. Отделна стачка на личния състав на лондонското метро е планувана за 10 ноември.

- Стотици служащи на лондонското летище Хийтроу ще изоставен работните си места в навечерието на Световното състезание по футбол този месец поради претенции за по-добро възнаграждение. 700-те служащи от наземното обслужване, превоза и каргото, както и наети от дъщерното сдружение за летищни услуги на Emirates Group и Menzies - ще стачкуват три дни, считано от 18 ноември.

- Най-голямата английска локална банка Lloyds предложи на чиновниците си в Обединеното кралство нарастване на заплатите с най-малко 2000 паунда, е декларирал източник, осведомен с договарянията.

- Британският съюз на служащите разгласи на 2-ри ноември, че е обезпечил 10% нарастване на заплатите за повече от 900 автобусни водачи в Източен Лондон, наети от оператора Stagecoach Group.

- Британските пощи оповестиха, че членовете на най-големия синдикат в бранша, Синдиката на работещите в връзките (CWU), ще проведат две 48-часови стачки в края на ноември и началото на декември, в навечерието на Коледа.

- Британският съюз на служащите съобщи на 1 ноември, че е обезпечил съглашение за увеличение на заплащането с 12,5% за 1000 водачи на камиони за доставка на бира от логистичната компания GXO, отменяйки стачките, които бяха планувани в навечерието на финалите на Световното състезание по футбол.

Франция

- Продължава стачката в петролната рафинерия на TotalEnergies в Северна Франция, разгласи представител на енергийния профсъюз CGT на 4 ноември.

- Снабдяването с горива на френските бензиностанции се връща към естественото, съобщи министърът на енергетиката Агнес Пание-Рунашер, като по-малко от 10% от обектите към момента имат проблеми.

Германия

- Синдикатите в най-голямата стопанска система в Европа упорстват за по-високи заплати в подтекста на възходящата инфлация.

- Германският профсъюз IG Metal Kueste съобщи, че е призовал няколко хиляди служащи да стачкуват във вторник в 15 обекта, в това число Airbus в Хамбург.

- Lufthansa и профсъюзът UFO реализираха съглашение за увеличение на заплатите на 19 000 членове на кабинния екипаж, заяви водещата немска самолетна компания във вторник.

- Германският производител на коли Audi предлага на чиновниците си еднократни заплащания без налози вместо непрекъснато нарастване на заплатите, сподели шефът по човешки запаси.

Испания

- Хиляди испанци препълниха площад Plaza Mayor в Мадрид на 3 ноември, с цел да изискат по-високи заплати, в първия всеобщ митинг в страната от началото на рецесията.

- Работниците в Azul Handling, компанията за наземно обслужване, обслужваща Ryanair на 22 испански летища, анулираха проекта си да проведат няколко 24-часови стачки сред 28 октомври и 8 януари, с цел да изискат по-добри условия на труд, сподели синдикатът USO.

Австрия

Австрийските металурзи си осигуриха на 4 ноември годишно нарастване на заплатите от над 7% приблизително, над равнището на инфлация от 6,3% за интервала на договарянията. Преговорите се преглеждат като знакови във връзка с други браншове в Австрия, която има мощна традиция на групово договаряне и годишни контрактувани нараствания на заплатите, които като цяло предотвратяват опасността от стачки.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР