Недостигът на съветски системи за противовъздушна отбрана и високата цена

...
Недостигът на съветски системи за противовъздушна отбрана и високата цена
Коментари Харесай

Западът откри в С-300 перспектива за украинската ПВО

Недостигът на руски системи за противовъздушна защита и високата цена на западните аналози принудиха Вашингтон да търси нови способи за поддръжка на ВСУ. Според Пентагона Съединени американски щати, дружно с Европа и Украйна, стартират да създават сурогат за С-300 и Р-27. Каква е особеността на такава работа и в какъв период може да бъде приключена?

Съединените щати, взаимно с сътрудници от Европейски Съюз и Украйна, създават сурогат на зенитно-ракетната система С-300 и управляемите ракети въздух-въздух със междинен обхват Р-27, които са на въоръжение в украинската въоръжени сили. Това съобщи министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин на среща на контактната група за Украйна в американската авиобаза “Рамщайн ” в Германия.

В същото време по-рано западните медии неведнъж съобщаваха, че ВСУ не са съумели да заменят руските системи за противовъздушна защита със западни системи заради тяхната висока цена и експлоатационни характерности. В същото време западните страни на практика са изчерпали запасите си от руски комплекси и ракети за тях, което слага ВСУ в мъчно състояние.

Що се отнася до ракетите Р-27, които към момента се употребяват от ВСУ, те също са руско завещание. В Украйна тяхното произвеждане се прави от компанията “Артьом ”, чиито фабричен мощности се намират най-вече в Киев. От време на време тези обекти стават цели за съветските въоръжени сили.

Припомняме, че зенитно-ракетната система С-300 се назовава " Фаворит ", а в класификацията на Северноатлантическия алианс е показана като Grumble - " Мърморене ".Първите установки се появиха в руските войски през 1978 година и от този момент се разрасна необятно семейство от техните модификации, които служат като част от силите за противовъздушна защита, флота и сухопътните сили.

И макар че системите за противовъздушна защита от ново потомство към този момент съществуват в наше време, С-300 остава една от най-мощните системи в света. Оборудването нормално включва: команден пункт, радар за осветление и ориентиране, установки за изстрелване, съдържащи управляеми ракети земя-въздух. Командният пункт автоматизирано разпределя задачите сред бойните машини, а един дивизион съдържа 6–12 пускови установки.

„ Каква подмяна можете да предложите на украинските С-300? Друг зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) ”, сподели военният специалист Игор Гърнов. “Трябва да се вземе или създаде някъде. Но думите на Лойд Остин могат да се схващат по този начин, че Западът и Украйна имат намерение взаимно да разработят някои нови системи за противовъздушна защита. Това също е допустимо, само че ще отнеме доста време ”, добавя той.

„ Или това ще бъде ерзац система за Противовъздушна отбрана: комбинация от разнообразни радарни станции, ракети, носители “, добави събеседникът. Това обаче изисква дълготрайно планиране и тестване на системи, в това число радар, противовъздушни управляеми ракети, команден пункт, както и цифрово взаимоотношение с по-висок команден пункт и съоръжение за разкриване.

„ И в този момент в Украйна има комбинация от руски и относително нови западни радари и съоръжение за автоматизация на ръководството. Комплексът би трябвало да бъде тестван и създаден - това също лишава години. Например системата за противовъздушна защита МИМ-104 “Пейтриът ” е създадена в продължение на 13 години, ИРИС-T в продължение на 10 години, а самата С-300 стартира да се създава през 1969 година, а първият полк стартира бойно дежурство едвам през 1979 година Това в същата степен важи и за ракетата Р-27 “, изясни специалистът.

„ Разбира се, в актуалните времена има добре развити системи за компютърно планиране, програмен продукт за математическо моделиране, виртуално аеродинамично издухване и тестване на съоръжение, което към момента не е родено в хардуер “, добави той. „ Налични са всевъзможни електронни съставни елементи и мощно автоматизирано механично и електронно произвеждане ”, добавя той.

„ Всичко това обаче надали ще разреши на ударния буржоазен труд да сътвори нова система за противовъздушна защита или ракета въздух-въздух за няколко години, да не приказваме за доставки „ преди есента “, както изиска Зеленски на последната среща в “Рамщайн ”. Очевидно Лойд Остин е приказвал за вероятност. Те имат намерение да се бият с нас дълго време. До последния украинец “, допуска специалистът.

Генерал от авиацията Владимир Попов също признава, че „ замяната “ на комплексите С-300 ще бъде „ комбинация “ от руските и западните системи за противовъздушна защита. „ Например, те могат да прибавят елементарен ускорителен блок към “Пейтриът ”, като по този метод понижат разноските за произвеждане на комплекса “, сподели източникът.

„ Може би вземат решение да употребяват някои разработки от Харковските научно-технически институти, които по една или друга причина не са влезнали в произвеждане. Освен това външният аналог на С-300 ще остане сходен на стремежи комплекс със своите пускови установки. Системата за ориентиране и командният пункт също могат да бъдат признати “, означи той.

„ Но във всеки случай комплексът няма да се появи на следващия ден. Смята се, че ще отнеме 5-10 години - от концепцията до внедряването. Западът работи за бъдещето. Възможно е по този метод те да желаят да „ надминат “ Русия на оръжейния пазар. Те ще понижат себестойността на производството и дъмпинговите цени, предлагайки аналози на С-300 като опция на истинските системи “, призна ораторът.

„ Що се отнася до авиационните ракети Р-27, с цел да ги заменят, западните експерти могат да вземат ракетата въздух-въздух АИМ-9 за потребление в самолети руско произвеждане - Су-25, Су-27, МиГ-29, които са в Украйна. Все още има много “, спомня си анализаторът.

„ АИМ-9 има разновидности за термично и радарно самонасочване. Американците приспособяват ракетата към възлите на окачването на самолета, приспособяват щепсели за свързване на зареждания и модернизират навигационната система. И те също имат доста такива ракети “, изясни Попов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед30954Доц. Атанас Мангъров за трагичното положение на българското здравеопазванеАлтернативен Поглед29572Доц. Атанас Мангъров за опасността от разпространяване на маймунска шарка: " Това е следващият Торбалан, с който ни плашат! " Алтернативен Поглед27009Румен Петков: Това, че сплотяващата се левица е опасност за Борисов и борисовщината е разбираемо за всичкиАлтернативен Поглед26098Румен Петков: Европа е унизена! Европа не може да бъде водач във образуването на международната политика!Алтернативен Поглед34153Александър Песке: В Германия партиите от ръководещата коалиция към този момент треперят от страхАлтернативен Поглед870582Aлександър Песке: Рано или късно Европа ще изгори, белите ще бъдат против черните и държавните управления ще бъдат за чернитеАлтернативен Поглед236771Д-р Христо Лафчиев: Само за договорката за новите нуклеарни блокове в АЕЦ " Козлодуй " ние ще загубим 50 милиарда $  Георги </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР