Недостиг на донори и на обучени специалисти, недостатъчна информираност на

Недостиг на донори и на обучени специалисти, недостатъчна информираност на ...

Национална програма ще подобрява ситуацията с трансплантациите у нас.


Недостиг на донори и на обучени специалисти, недостатъчна информираност на обществото и липса на анализ и контрол на резултатите от трансплантациите у нас. Това са част изводите в проекта на Национална програма, която се създава, за да подобри ситуацията.

Документът, публикуван за обществено обсъждане, предвижда улесняване на идентифицирането на донорите на органи, както и обучение на медицински специалисти от интензивните отделения и тези за спешна помощ.

В средните училища ще се учи за трансплантацията и донорството.

Междувременно стана ясно, че последната донорската ситуация – тази в Бургас, е завършила с трансплантирането само на един орган. Останалите не са били подходящи за чакащите. Това обясниха пред bTV от изпълнителната агенция "Медицински надзор".

На 7 август 51-годишна жена губи битката за живот, но спасява нуждаещ се от трансплантация на бял дроб. Органът е предоставен по линия на "Евротрансплант" и спасява пациент в Германия.
След решението на Виена за трансплантациите: Преговаряме с клиники на други места Сред тях са клиники в Хановер, Есен, Льовен, Амстердам и Марсилия
"От цялата история най-накрая трансплантиран беше белият дроб, дойде екип от Германия чрез „Евротрансплант”. Всяка клиника, в която се извършват трансплантации, сама си преценя дали ще приеме органа или не", заяви д-р Милена Минева, координатор по донорство за УМБАЛ-Бургас.

Сърцето, бъбреците и черния дроб не стигат до нуждаещи се от трансплантация.

"Налице са медицински противопоказания за част от органите, а за друга част не е налице подходящ реципиент", обясни Мирослав Мутафчийски, зам. изпълнителен директор на ИА "Медицински надзор".
Наши лекари ще се обучават във Виена за извършване на белодробни трансплантации Прогнозата е, че през 2021 г. ще може да бъде направена първата белодробна трансплантация у нас
През тази година донорските ситуации у нас са 10 – при тях 20 органа са трансплантирани на нуждаещи се, 5 са предоставени за чужди пациенти по линията на "Евротрансплант".
bTV Репортерите: Дарител на живот Когато църковните камбани бият тържествено в полунощ, а православният свят се поздравява с „Христос Воскресе”, един 33-годишен мъж в Христова възраст възкръсва за нов живот

Източник: btvnovinite.bg