Недостатъчният или некачествен сън през юношеството повишава с до 50

...
Недостатъчният или некачествен сън през юношеството повишава с до 50
Коментари Харесай

Недоспиването при тийнейджърите повишава риска от множествена склероза по-късно

Недостатъчният или фалшив сън през юношеството покачва с до 50 на 100 риска от развиване на множествена склероза в по-късна възраст, откри проучване, цитирано от Юнайтед прес интеренешънъл.

" Установихме, че в случай че в юношеството спите прекомерно малко или имате неприятен сън, рискът от развиване на множествена склероза по-късно е до 50 на 100 ", сподели ръководителят на проучването доктор Анна Карин Хедстрьом, старши откривател в клиничното неврологично поделение на Институт Каролинска в Стокхолм, Швеция.

Множествената склероза (МС) е невродегенеративно заболяване, което нападна централната нервна система. От Дружеството по множествена склероза в Съединени американски щати споделят, че разстройствата в съня, измежду които бодърствуване, прекомерно доста сън, нарколепсията, сънната апнея, са по-често срещани при пациенти със болестта, в сравнение с при здрави хора.

В проучването на екипа на доктор Хедстрьом са взели участие 2100 възрастни хора с Министерски съвет и 3200 инцидентно определени здрави възрастни хора на 70-годишна възраст. Участниците са попълвали анкети за качеството на съня си за времето, когато са били възраст сред 15 година и 19 година и никой от тях не е бил диагностициран с Министерски съвет, осведоми Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР