Недопускането на България и Румъния в Шенгенската зона няма да

...
Недопускането на България и Румъния в Шенгенската зона няма да
Коментари Харесай

Радев плаче за шенгенското пространство, а забрави, че служебните му кабинети отдалечиха България от Шенген

Недопускането на България и Румъния в Шенгенската зона няма да направи Европа по-силна и сигурна. Двете страни, като страни от първа линия на европейската граница, могат да допринесат за ефикасното реформиране на Шенгенската система и да се включат в взаимните старания дружно с останалите страни членки. Това съобщи президентът Румен Радев в изявлението си на Европейския конгрес Вахау, който се организира в Австрия, оповестиха от прессекретариата на президента. На събитието се разискват другите политики за бъдещето на Европа с присъединяване на политици и представители на гражданското общество.

" Европейският метод на живот значи сигурност и разцвет ", добави още Румен Радев. По думите му, включването на България в Шенген ще способства в тази тенденция изключително във време на рецесия. " Напълно разбираме, че Шенген е сензитивна тематика за австрийското общество и не съм тук да лобирам, а с цел да заявя, че България пази по най-хубавия вероятен метод границата от 300 км., която се явява външната на Европейски Съюз “, уточни президентът. Той означи, че страната ни е финансирала с национални средства отбраната на границата, като е мобилизиран забележителен човешки запас, в това число военнослужещи, да охраняват границата в труднодостъпните терени. За предходната година миграционният напън е повишен 4 пъти, само че страната ни регистрира съществено понижаване на броя на излезлите от страната мигранти.

Президентът Радев изрази признателност на Австрия за поддръжката в битката с незаконния трафик и защитата на границата. " Трябва да сме съпричастни към ориста на хората, които минават границата. От тях се възползват мощните интернационалните мрежи за трафик “, уточни президентът. Той добави, че в цяла Европа са ситуирани мощни центрове за финансиране на незаконната миграция. Затова като се изключи че България поставя старания за защита на границата, страната ни е инициирала работна група за съдействие и обмяна на информация и за спиране и обезвреждане на интернационалните финансови потоци, които управляват незаконната миграция.

В изявлението си пред участниците във форума Румен Радев уточни, че България е измежду мощните поддръжници на европейската интеграцията на Западните Балкани. В актуалната сериозна обстановка обаче не би трябвало да вършим компромис със спазването на Копенхагенските критерии за участие и отбраната на човешките права, съобщи президентът и даде образец с Република Северна Македония и обезпечаването на нужните гаранции за спазването на правата на българите там и вписването им в конституцията на страната.

Държавният глава съобщи още, че в подтекста на войната в Украйна страните от Европейски Съюз и НАТО би трябвало да подхващат всички ограничения за гарантиране на сигурността на европейските жители. По думите му, последното развиване на обстановката в Русия с групата " Вагнер “ основава нов център на неустойчивост поради нуклеарното и химическото оръжие в страната.

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер открои като огромна неточност на Европейски Съюз, че през миналите години България е била оставена сама да се оправя с защитата на една от най-дългите външни сухопътни граници на Европейски Съюз, в това число и с цената на човешки жертви. Той също по този начин благодари за построените през годините другарски връзки с президента Румен Радев и открои мощната поддръжка, която е оказал в границите на Европейския съвет, за подкрепяне на напъните на България за защитата на външните граници с Турция. Австрия смята, че бюрократичният метод не е обективен и България заслужава доста по-силна поддръжка като страна на първа линия в битката с незаконната миграция.

В събитието присъединяване взе и министър-председателят на Италия Джорджа Мелони. Международното събитие в Долна Австрия се провежда от 1995 година, когато Австрия се причислява към Европейски Съюз, и се организира в абатството " Гьотвайг “ като знак на сплотяващата концепция на европейската политика, християнските полезности и като се регистрират позициите на обществото.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР