Неделя Петкова е родена на 13 август през 1826 г.

...
Неделя Петкова е родена на 13 август през 1826 г.
Коментари Харесай

Родена е Неделя Петкова, българска просветителка

Неделя Петкова е родена на 13 август през 1826 година в гр. Сопот. Моминското име е Неделя Делюва Гульова. Получава обикновена просветеност по взаимоучителната метода в Сопотския девически манастир, след което се самообразова. Едва на 19 години е омъжена за най-малкия вуйчо на Васил Левски, търговецът Петко Караиванов, който по-късно умира от холера и оставя Неделя с пет деца, бременна с шесто. По рекомендация на Найден Геров става учителка в новооткритото девическо учебно заведение в София (1858 – 1861), където работи със Сава Филаретов. Неделя Петкова среща доста компликации, само че след година към този момент има 200 ученички. По-късно е учителка в Самоков (1862 – 1864), Кюстендил (1864 – 1865), Прилеп (1865 – 1866), Охрид (1868 – 1869), Велес (1870 – 1871).
В Прилеп е назначена за учителка на 1 юли 1865 година, като девическото учебно заведение се обитава в къщата на Тощовци до черквата. Тя провежда за първи път в Прилеп честване на празника на Светите братя Кирил и Методий. Във Велес се включва в локалния революционен комитет. Пратеник на Васил Левски идва в дома на Неделя и ѝ слага задачата да създаде знаме, за което ѝ е изпратен модел. За да завършат работата си в точния момент тя и щерка ѝ, Станислава, работят непрекъснато. Хазяинът им, Георги Колев, ги предизвестява, че са разкрити и те в точния момент скриват и избавят знамето, което е употребявано по-късно в Разловското въстание. След откриване на присъединяване ѝ в комитета, тя е изгонена от града и с поддръжката на Зографския манастир основава разбъркан българско учебно заведение във Вардарския квартал на Солун. Участва в битката на локалното население против гъркоманите, основава женски и благотворителни сдружения, спомага за изпращането на български девойки на обучение в Русия.
След Освобождението живее в Кюстендил (1878), а през 1879 година се заселва в София. През 1883 година се открива в Ракитово и работи за просветата на чепинските българи. Умира в София на 1 януари 1894 година
Неделя Петкова е майка на Станислава Караиванова-Балканова и Петко Караиванов. Омъжена е за най-малкия вуйчо на Васил Левски (брат на майка му Гина) – Петко Караиванов.
Морският нос Баба Неделя на остров Ливингстън в Антарктика е наречен на Неделя Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР