Небостъргачите са основна част от пейзажа в мегаполисите и опредено

...
Небостъргачите са основна част от пейзажа в мегаполисите и опредено
Коментари Харесай

Живият небостъргач, построен от дървета

Небостъргачите са съществена част от пейзажа в мегаполисите и опредено са внушителни творби на човешкото въображение и труд. В днешните динамични времена ексцентричните хрумвания се раждат всекидневно и с тях добиваме визия какво ни чака в близо бъдеще.
 Дубай, Apis Cor и най-голямата постройка, основана от 3D принтер
Това е най-голямата постройка в света, основана от 3D принтер

Само трима служащи са работили по плана

Наскоро се организира състезанието за архитектура eVolo Skyscraper Competition, а огромната премия сграбчи украинският екип на Guess Line Architects с концепцията си за " жив " небостъргач в сърцето на Ню Йорк . Тя надделя конкуренцията от над 500 други хрумвания с ексцентрична визия и технологии.

Сградата освен прилича формата на високо дърво, само че и e построено напълно от стотици същински, живи дървета , които имат за цел да се оправят най-малко до известна степен с неналичието на зелени площи в мегаполиса и замърсяването на въздуха. Дърветата би трябвало да бъдат засадени в специфична почва, а клоните им да се моделират, с цел да придобият мечтаната форма, част от фасадата.

И до момента в който концепцията за небостъргач от дървета може да ни звучи като научна фантастика, науката познава действителни случаи, в които клоните или корените на дървета са авансово програмирани с генно инженерство , с цел да придобият най-различни форми. Затова концепцията не наподобява толкоз нереалистично за осведомените.

По време на растежа си дърветата ще образуват структурата на постройката, а клоните ще бъдат стени, отделящи етажи и стаи . За да се реализира нужната здравина, би трябвало да се следва и мрежовидно нареждане. Тази органична конструкция няма да изисква строителни материали, а единствено вода и торове, с цел да се гради етаж по етаж.

Създателите на концепцията имат вяра, че генномодифицираните дървета могат да бъдат изчезналото звено сред цифровизираните мегаполиси и последователно изчерпващите се земни запаси. А дървото-небостъргач е независим жив организъм със своя коренова система, напояване и характерни условия, предава Daily Mail.

Един от хората зад концепцията споделя, че е получил ентусиазъм за нея от дърветата павловния , които имат удивително бърз напредък - с близо метър на година, достигайки сред девет и 12 метра за едно десетилетие.

Дървесината им е известна като " алуминий от дървен материал ", тъй като е естествено устойчива на огън, солена вода, термити и изгниване. А благодарение на генно модифициране тези дървета могат да израснат и в пъти по-бързо, създавайки един " жив " небостъргач.
 Хонконг, небостъргачът на земя за 3 милиарда $ и с какво ще ни изненада
Това ли ще е най-скъпият небостъргач в света

Солидна основа

Проектът е напълно в духа на устойчивата архитектура , която освен няма нездравословен отпечатък върху природата, а и е част от нея. На този стадий концепцията е " живият " небостъргач да действа като наблюдателна кула и туристическа атракция. Но дали планът ще бъде сбъднат, следва да разберем.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР