Неблагоприятното въздействие върху Русия на санкциите, въведени от някои западни

...
Неблагоприятното въздействие върху Русия на санкциите, въведени от някои западни
Коментари Харесай

ООН оценява неблагоприятното въздействие на западните санкции върху Русия на едва 1% от БВП

Неблагоприятното влияние върху Русия на глобите, въведени от някои западни страни поради събитията в Украйна, се прави оценка на към 1% от съветския Брутният вътрешен продукт, се отбелязва в оповестения през днешния ден в Женева отчет на специфичния докладчик на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида и по въпросите на отрицателното влияние на едностранните насилствени ограничения за реализирането на правата на индивида Идрис Джазаири.

"По груби оценки, неподходящото влияние на глобите, наложени на Руската федерация, в случай че го отделим от следствията на "нефтения потрес ", съставлява едвам към 1% от съветския Брутният вътрешен продукт ", се отбелязва в документа. "Тази цифра, - разяснява специфичният докладчик, е напълно рационална, тъй като след превъзмогването на следствията от "нефтения потрес " - или спада на цените на суровия нефт, разликата сред фактическите и евентуалните индикатори на Брутният вътрешен продукт за 2017 година доближават съгласно МВФ, към 0,8% ".

Джазаири, който е посетил Русия с публична аудиенция през април предходната година, акцентира, че глобите срещу Русия "са се трансформирали в огромни загуби за страните, които са ги въвели и изключително от Европейски Съюз ". Както се отбелязва в отчета, "най-вероятно става дума за месечни загуби от 3,2 милиарда щатски $ за страните, въвели антируските наказания ".

Експертът обръща внимание на заключението, че най-засегнати от западните наказания в Русия са хората, живеещи под чертата на бедността – деца и младежи на възраст 7-16 години, дамите в трудоспособна възраст и пенсионерите ". Но като цяло съветската стопанска система "успешно се е приспособила " към санкционния режим, за което свидетелства и поскъпналата с 15% за последните 12 месеца съветска рубла по повод към щатския $.

Причините за слабото влияние на западните наказания върху Русия се изяснява с сполучливата политика на държавното управление и на Централната банка - доста ефикасна антициклична политика; въвеждане на плаващ курс на рублата и увеличение на каузи на държавния бранш в стопанската система, която от своя страна е "демонстрирала висока степен на резистентност и дарба да се приспособява към новите провокации ".

Освен това е бил даден и нов подтик на политиката за диверсификация на стопанската система, задействани са били "ефективни технологии за пренасочване на съветския експорт и импорт към Азия и други райони ", установи специфичният докладчик.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР