Неблагоприятните преживявания в детството водят до рисково за здравето поведение

...
Неблагоприятните преживявания в детството водят до рисково за здравето поведение
Коментари Харесай

Неблагоприятните преживявания в детството водят до рисково за здравето поведение в зряла възраст


Неблагоприятните прекарвания в детството водят до рисково за здравето държание в зрелост, сочат данните на двугодишно изследване на доктор Румяна Динолова от Националния център за публично здраве и разбори /НЦОЗА/, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Изследването се споделя, че потвърждава съществуване на връзка сред другите типове неблагополучия във възрастта до 18 година и пушенето, използването на алкохол, рисковото полово държание и затлъстяването в зрялата възраст на индивида. Подобно изследване се прави за първи път в България. То обгръща 600 студенти по медицина и помагащи специалности (социални действия, здравен мениджмънт, логопедия, експерти по здравни грижи, психология) от шест български университета.

Неблагополучията могат да засягат детето директно (насилие или пренебрегване) или индиректно – посредством средата, в която то живее (домашно принуждение, психическо заболяване на родителите или корист с разнообразни субстанции, лишен от независимост член на фамилията, бедност; тормоз от връстници и принуждение в общността).

40,9% от интервюираните са претърпели прочувствено принуждение, 28% – физическо, а 11,3% – полово принуждение. 9,3% от участниците в проучването споделят, че са били физически подценявани в детството си. Най-често срещаните типове дисфункция в фамилията са домашното принуждение и развод/раздяла на родителите.

Проучването потвърждава, че физическото принуждение в детството усилва с 3,6 пъти риска от тютюнопушене в зрелост. Физическото принуждение в детството усилва двойно риска от голям брой полови сътрудници и 1,7 пъти този от корист с алкохол.

Емоционалното принуждение покачва риска от пропушване в ранна възраст 3 пъти, 2 пъти риска от ранна полова интензивност, 2 пъти риска от голям брой полови сътрудници и 1,7 пъти риска от корист с алкохол. Преживяното в детството полово принуждение усилва риска за ранна полова интензивност и вероятността за голям брой полови сътрудници два пъти и половина, както и 5 пъти риска от затлъстяване. Неблагополучията в детството постоянно се претърпяват в композиция, а натрупването на повече неподходящи прекарвания (различни видове) покачва доста евентуалните здравословни опасности. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР