Неандерталците и хората са участвали в брутални партизански войни по

...
Неандерталците и хората са участвали в брутални партизански войни по
Коментари Харесай

Войната за планетата между хората и неандерталците продължила 100 000 години

Неандерталците и хората са взели участие в брутални партизански войни по целия свят повече от 100 000 години, сочат доказателства.Известно е, че неандерталците и актуалните хора са произлезли от един и същи постепенен клон. Нашият общ геном е 99,7% сходен.Преди към 600 хиляди години нашите предшественици са се разделили на две елементи. Онези, които по-късно станаха известни като Homo neanderthalensis (Неандерталци), тръгнали да изследват Евразия. Хомо сапиенс остава в Африка няколкостотин хилядолетия.Тогава обаче сапиенсите, следвайки своите братовчеди, също отишли на различен континент. Сега археолози и антрополози изследват по какъв начин тези два типа са съжителствали на едни и същи територии, оповестява sciencealert.com.Както неандерталците, по този начин и сапиенсите са били опитни ловци, положителни бойци с положителни организационни умения. Въпреки това, заради структурните особености на тялото, предците на актуалните хора са били по-плодовити.Това е една от аргументите да се изселят от Африка – в търсене на запаси за храна.
По това време обаче неандерталците са окупирали най-богатите територии на Евразия и това довело до дълъг интервал на съревнование сред двата типа.

 Офанзивата отвън Африка. (Никълъс Р. Лонгрич)
Офанзивата отвън Африка. (Никълъс Р. Лонгрич)В същото време, заради сходството сред геномите на хората и неандерталците, учените стигнаха до извода, че нашите родственици имат същите инстинкти да пазят своите територии.Николас Лонгрич, старши учител по еволюционна биология и палеонтология в университета в Бат, счита, че битката за владичество в Евразия е траяла повече от 100 000 години.„ Най-доброто доказателство, че неандерталците освен са воювали, само че и са съумели във войната е, че не са били победени незабавно. Вместо това в продължение на към 100 000 години неандерталците се съпротивлявали на експанзията на актуалните хора “, споделя ученият.Също по този начин отбелязва, че въз основа на всичко, което откривателите знаят за навиците на актуалните хора, надали може да се чака, че откакто са срещнали противници в големи територии, богати на плячка, хората ще им разрешат да останат.Една от аргументите сапиенсите да се стремят да унищожат неандерталците може да бъде демографският фактор.„ Нарастването на популацията неизбежно принуждава хората да завземат повече земя, с цел да обезпечат задоволително територия за лов и търсене на храна за потомството си “, добави палеонтологът.Но фактът, че битката е траяла толкоз дълго, потвърждава, че неандерталците са били не по-малко сръчни, умели и смели воини от нашия тип. По въоръжение, тактичност, тактика, хората и неандерталците били почти равни.Но в един миг настъпи поврат в тези войни. Каква е повода не е известно сигурно. Един от евентуалните фактори учените считат изобретяването на далекобойни оръжия.„ Може би изобретяването на далекобойни оръжия – лъкове, копиехвъргачки, метателни бухалки е разрешило на по-умствено развития Хомо сапиенс да побеждава набитите груби неандерталци отдалеко,без да се стига до директен контакт. Използвана е тактичност „ удари и бягай “, разсъждава Никълъс Лонгрич.Друга причина може да е изобретателността на сапиенсите, която им разрешава да получат повече плячка с по-малко старания.Така, по-добре нахраните мъжете имат повече мощ за дълги борби.В допълнение, по-обилната и приемлива храна покачва степента на оцеляване на децата,следователно дава числено предимство на сапиенса.Ученият акцентира, че в случай че неандерталците са били пацифисти, както са склонни да имат вяра някои откриватели, войната е щяла да завърши доста по-бързо.Вероятно сапиенс в даден миг са съумели да станат по-квалифицирани воини от своите родственици. Това е най-вероятната причина актуалните хора да завладеят планетата.
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР