Неадекватни действия от страна на министъра на енергетиката Александър Николов

...
Неадекватни действия от страна на министъра на енергетиката Александър Николов
Коментари Харесай

Схеми с продажба на газ ощетили с милиони държавата, твърди Румен Петков

Неадекватни дейности от страна на министъра на енергетиката Александър Николов и новият началник на " Булгаргаз " Иван Топчийски , подкрепяни от министър-председателя Кирил Петков, довели до милиони загуби за страната от продажбата на газ.

Това открили от политическа партия АБВ, част от обединението " Българска социалистическа партия за България ", респективно и част от ръководещото болшинство. В понеделник водачът на партията Румен Петков даде брифинг в централата на политическата мощ.

" За страдание несъответстващите дейности на министъра на енергетиката доста самоуверено прекрачват закона и вменените му отговорности. Капацитетът за предпазване и рандеман на газ за януари, февруари и март е разпределен на база 100-процентовия си размер на база на Плана за деяние при изключителни обстановки.

Ако имаме междинен рандеман от 30 000 мегаватчаса месечно, всички тези количества се съхраняват по силата на този проект и се разпределят към клиенти с неравномерно ползване - топлофикации, които са от изключителна обществена значителност, както и газоразпределителните сдружения. Проблемът е какво количество по този проект се дава и какво се дава отвън този проект.

" Това е закононарушение, което придобива трагичен темперамент. Обяснението с несъответствието е неуместно, това, че има остатъци, също е неуместно . Например - на 14 февруари са продадени за месец март 77500 мегаватчаса. Кой е имал смелостта да предвижда какви ще бъдат остатъците за март, кой дефинира цената ", изясни проблема Петков.

В конкретика - до момента в който въпросните количества били продадени за приблизително 150 лв. на мегаватчас, то през днешния ден цената е 340 лв., т.е. в пъти повече, което водело до големи загуби за държавната " Булгаргаз ", респективно за цялата българска стопанска система.

" Направихме сметката какви големи загуби има страната. Само за 5 и 6 март " Булгаргаз " загуби 1 милион . На 3 март загубата е 355 хиляди лв., а на 1 и 2 март по 120 хиляди лв. ", конкретизира ръководителят на АБВ.

Петков ще сезира по проблема и прокуратурата . " Въпреки цялото ми подозрение към личността на Иван Гешев ", сподели политическият водач и някогашен вътрешен министър.

И попита - свързани ли са били фирмите, изкупили стремително количества газ в първия ден след експлоадирането на войната в Украйна , както и изнасяни ли са били количества в чужбина.

Политическият водач разяснява и военния спор наоколо до нас и диалогът на премиера Петков с съветския дипломат Елеонора Митрофанова. " Проведеният диалог е добра стъпка, само че в случай че това не бъде разширено към всички посланици , които се намесват във вътрешните ни работи, ще бъде неприятен образец и ще демонстрира слугинаж ", изострен бе Румен Петков, визирайки съответно дипломатите от Американското и украинското посолство.

" Начинът, по който бе обяснено отстраняването на Стефан Янев, бе неуместно . Кирил Петков споделя - " моят министър ". Завидно самочувствие ", засегна и друга настояща тематика ръководителят на АБВ. Според него Янев има цялостното право, а и е задължен сега, да стартира нов политически план . " Дали посредством построяването на нов план, дали посредством неправителствена организация, мисля, че в тази обстановка това освен е негово право, а обвързване ", сподели Румен Петков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР