Не забравяйте да предложете на гостите си и хубаво бяло

...
Не забравяйте да предложете на гостите си и хубаво бяло
Коментари Харесай

Калкан на фурна с фенел и картофи

Не забравяйте да предложете на гостите си и хубаво бяло вино към този съвършен печен клакан - Ризлинг, Совиньон блан, Албариньо или бяло вино от зоната на Аликанте и Валенсия.

Необходими Продукти

● калкан - 1 риба 2 кг
● фенел - 2 глави, свеж
● картофи - 3 бр.
● чесън - към 5 скилидки
● зехтин - към 100 мл
● лимон - на усет
● сол - на усет
● бяло вино - 200 мл

Начин на подготвяне

Калканът е извънредно вкусна риба, а приготвянето и на фурна е най- лесният метод да и се насладим.

Ако до момента не сте я опитвали в композиция с фенел, ви призовавам да го сторите - усетът на печения калкан е страховит!

Помолете в магазина да изчистят рибата или го направете сами като извадите вътрешностите и изрежете страничните перки и опашката.

Измийте добре калкана и направете напречни прорези по тъмносивата част (гърба). Те не би трябвало да стигат напълно до костта, а ще служат за облекчение, с цел да се сготви по-бързо рибката и да ни служи за ориентир по кое време е подготвена.

Натрийте я със сол и зехтин и се заемете с фенела и картофите.

Почистете фенела го и нарежете на тънки линии. Овкусете със сол, малко лимонен сок и зехтин и разпределете на дъното на голяма/ необятна тава дружно с картофите, нарязани на филийки, и също овкусени с подправки по ваш избор и сол. Запечете зеленчуците за към 15 минути. Положете от горната страна рибата, залейте с виното и поръсете с още зехтин.

Печете за към 1 час на 190-200 °C защото имаме 2килограмов калкан. Ако вашият е по-малък редуцирайте времето и се ориентирайте по процепите - калканът е подготвен, когато в тях няма събрана течност.

Малко преди да извадите от фурната, пригответе чипс от чесън, нарязан на филийки и запържен до златисто в останалия зехтин.

Поръсете готовата печена риба с чесънчето и сервирайте с резени лимон и гарнитура от фенела.

Не забравяйте да предложете на гостите си и хубаво бяло вино - Ризлинг, Совиньон блан, Албариньо или бяло вино от зоната на Аликанте и Валенсия.

Добър вкус с този съвършен калкан на фурна с фенел и картофи!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР