Не участваме в избора на управляващи. Отговорност на българите е

...
Не участваме в избора на управляващи. Отговорност на българите е
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ Кенет Мертен: Не участваме в избора на управляващи

Не участваме в избора на ръководещи. Отговорност на българите е да избират, кой да бъде в ръководството и кой да ги ръководи. Това съобщи посланикът на Съединени американски щати Н.Пр. Кенет Мертен.

„ Не реализираме надзор върху избора на който и да било. Не се занимаваме с такива неща. Твърдо имаме вяра, че това е избор – в съответния случай – на българския народ. Затова се организират избори, по тази причина хората гласоподават. Отговорност на българите е да избират кои да са техните водачи и кои да са в ръководството. Ние сме подготвени да работим с тези, които българите изберат “, съобщи посланикът на Съединени американски щати пред Българска национална телевизия.

Посланик Мертен разяснява позицията на „ Възраждане “ по отношение на американското въздействие в страната.

 

„ Лидерът на „ Възраждане “ явно е човек, който обича страната си и е доста ревнив. Но би трябвало да кажа, че те схващат и изясняват нашето или моето въздействие изцяло неправилно. Не се занимаваме с такива неща, за които ни упрекват. Ние пазиме позиции. Така е във всяка страна. Това вършат дипломатите: застъпват се за позициите на своето държавно управление. Понякога съумяваме да убедим държавните управления в страните домакини да поддържат нашата позиция - било за резолюция на Организация на обединените нации, било за друга политика - а от време на време – не. Нормално е “, сподели той.

Американският посланик високо оцени българската позиция за Украйна.

„ Високо ценим всичко, което българското държавно управление направи в поддръжка на Украйна през последната година и половина. Също по този начин оценяваме метода на сегашното държавно управление, който можем да определим като по-решителен. Високо оценяваме това, което кабинетът разгласи, че ще прави за Украйна. Мога умерено да заявя, че сме доста задоволени от ролята, която България играе “, означи дипломат Мертен.

Той дефинира като подправена информация, че български войски ще бъдат изпращани да водят война в Украйна. „ Разпространява се, с цел да сплаши хората освен в България, само че и другаде “, сподели дипломатът. Според него това просто не е правилно. „ Не считам, че изпращането на бойци в Украйна е в дневния ред на който и да било “, добави дипломат Мертен.

Той съобщи, че Съединени американски щати биха желали да видят по-малка взаимозависимост от Русия в избрани сфери, като енергетиката да вземем за пример.

„ Напълно разбираме историческата значителност и роля, която Русия е изиграла, да вземем за пример за независимостта на България. Не желаеме да изтриваме или омаловажаваме това. Нашият проблем не е с Русия. Русия е съдействала доста за света в региона на науките и изкуството. Има извънреден принос в културата въобще. Но властта в Русия предприе стъпки, които остро осъждаме и считаме за рискови за всички ни, по целия свят. Нашата цел е да се подсигурява, че властта ще си понесе последствията - и експанзията няма да бъде позволена повече “, сподели дипломат Мертен.

Той дефинира връзките САЩ-България като партньорство сред равни: „ Имаме щастието България да е наш сътрудник и съдружник. Работим в доста сфери дружно, сътрудничим си в НАТО, споделяме доста общи цели с България като част от Европейски Съюз “

Посланикът засегна и тематиката за българо-македонските връзки. „ Бихме желали и в двете страни да се създадат стъпки за понижаване на тона на реториката. Така че да могат да се водят още диалози по какъв начин другите визии на България и Северна Македония да бъдат позволени по рационален и проведен метод “, съобщи дипломат Мертен. /БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР